Сериозен скандал е на път да се разрази след решение на Българска федерация по волейбол. Става дума за проведен търг за обществена поръчка относно екипировката на националните ни отбори. 

Дългогодишният доставчик фирмата "Кей Дифужън", внасяща известна марка спортна екипировка с традиции в този спорт е бил декласиран. И при условие, че е била предложена по-добра оферта от тази на другия участник в търга - "Спорт Депо". Последните биват избрани, но следва обжалване от "Кей Дифужън".

"Участвахме в търга, но незаслужено ни декласираха, въпреки че дадохме най-добрата цена и отговаряхме на всички условия. Мотивите бяха просто измислени. Казаха ни, че уж сме отговаряли на всички условия, но екипировката нямало да бъде от памук, а от полиестер, което няма как да бъде вярно. Ние винаги сме спазвали това, което е по документи. Поръчва ни се екипировка, която е от памук, следователно изготвяме от памук. Поръчва се от полиестер - изготвяме от полиестер. Комисията, която проведе търга и е назначена от ръководството на БФВолейбол, излезе със странни мотиви и ние ще търсим правата си", коментира Гайдаров пред БЛИЦ.

"И независимо, че сме с най-изгодна цена, която е с 12 процента по-ниска от обявения търг, и с 10 процента по-ниска от тази на фирмата, която печели търга, нас решават да ни отстранят. Само ние и "Спорт Депо" участвахме в търга. Сега се жалваме в Комисията за защита на конкуренцията и очакваме решение. След това може да се стигне до Апелативен съд. Още не мога да повярвам, че се стига до тази задънена улица, защото сега нито ние, нито "Спорт Депо" ще изпълним поръчката, докато казуса не бъде изяснен. Дано да се е получило някакво недоразумение", продължи Изпълнителния Директор на "Кей Дифужън".
 
"На търга не присъстваше представител на "Спорт Депо". Аз присъствах при отварянето на документа. Знам каква оферта са предложили, нямам претенции към документацията им, имам претенции към начина, по който се търсят мотиви, които не съществуват, за да можем да бъдем отстранени от търга", обясни още Красимир Гайдаров.
 
На въпрос дали инж. Данчо Лазаров не обръща гръб на Любо Ганев с това решение, Гайдаров коментира, че легендата на българския волейбол няма общо с фирмата-вносител на екипировката.

"Любо няма нищо общо с "Кей Дифужън". Не мога да отговарям за взаимоотношенията им, но това не би трябвало да рефлектира върху бизнеса, защото ще ощети БФВолейбол, ще ощети бюджетът, който отпуска спортното министерство за екипировка. Ние в течение на годините се доказахме. Имаме традиции, особено във волейбола. А и не обличаме само тази федерация и не за първи път участваме в търг за обществени поръчки. Знаем как се подготвят документите. Не може да са ни задали да изготвим потници от памук, а ние да им доставяме от полиестер. Винаги изпълняваме стриктно договорите", добавя още шефът на "Кей Дифужън".
 
Заради тази ситуация може да пострадат националните отбори. На този етап не е ясно с каква екипировка ще играят както мъжкият, така и женският ни държавен тим в предстоящите турнири от Лигата на нациите.