Волейболът е обединявал България и Италия години наред. Така ще бъде и в бъдеще. След като ние сме показали на италианците как се прави и развива този спорт, те доста ни изпревариха с възможности и бази, но за сметка на това, българите не им отстъпват, а побеждават. Родни състезатели и треньори постигнаха уникални успехи именно на Ботуша. Това провокира италианския Рома 12 (Рома Додичи) да погледне как го правим – с малко да постигаме много.

ЦСКА и Рома 12 по обед официално парафираха договор за сътрудничество и побратимяване на своите школи. Председателят на женско направление на ВК ЦСКА Верка Николова и един от спонсорите на Рома 12 Мария Горанова парафираха споразумението при закриването на първата проява от контракта – приятелски международен турнир за волейболистки до 15 години.

Червените момичета, италианските момичета, водени от българската си капитанка – дъщерята на Мария Горанова, Септември София и Локомотив Връбница за два дни изиграха над пет мача. Освен опита от срещите си доставиха и доста положителни емоции.

На закриването талантливите момичета имаха възможността да се срещнат с част от любимците си и да бъдат наградени от тях – Николай Иванов, Филип Майо, Даниел Пеев, Теодор Тодоров, Мария Филипова и други. Наред с новите приятелства, волейболистките се радваха, че могат да се премерят колко са високи спрямо Теодор Тодоров и Майо. Те им връчиха купите и наградите.

Факт е, че Рома 12 не успяха да се преборят с опита на българките, но момичетата останаха много доволни от играта, видяното, опита и забавленията в София. ЦСКА зае първото място в турнира, а гостенките от Италия, Локомотив Връбница и Септември си поделиха второ-четвърто място.

Новината, освен побратимяването и обмяната на опит на ниво треньори и състезатели между ЦСКА и Рома, е че през есента (септември-октомври) юношите на червените ще отидат на лагер и турнир в Рим. Освен проверките с римляните, нашите таланти ще могат и да гледат финалите на Световното първенство за мъже на живо. Преди това пък у нас ще има планински лагер на друга възрастова група на двата клуба.

Ето какво разказа пред Гонг Верка Николова, която не успя да скрие вълнението и задоволството си от това сътрудничество и реакцията на волейболистките в зала „Васил Симов”:

„Много приятно сме изненадани от италианския клуб Рома 12. Те са проявили интерес кой и как работи в България с подрастващите и след като са разбрали, че ние развиваме абсолютно всички възрастови групи, се свързаха с нас.

Благодаря на българката Мария Горанова, която е омъжена в Италия, семейството й живее там, а дъщеря й е част от този отбор и капитан на състава до 15 години. Тя ни намери и нейна бе инициативата за това побратимяване на ЦСКА и Рома 12.

Много съм доволна от това сътрудничество, защото е и признание за работата ни. Знаем, че Италия е една от страните, където волейболът при подрастващите е страшно развит, на високо ниво с много по-добри условия и възможности от нашите. И така те ни търсят за една съвместна работа в бъдеще както при отборите, така и при треньорите. Планували сме съвместни лагери, а включително и турнир в Италия най-вероятно за юноши през септември по време на Световното първенство за мъже.

Това партньорство и побратимяване между ЦСКА и Рома 12 няма да бъде само ежегоден турнир, а много повече. Ние имаме голяма нужда от обмяна на информация, особено при работата с младите. И с президента ни Георги Георгиев, който много държи на школата, ще направим едни съвместни семинари и треньорски курсове тук, и в Италия. Техните наставници са много напреднали, но пък ние сме традиционна школа и може взаимно да си бъдем полезни. Самите представители на Рома 12 ми казаха: „Дойдохме и видяхме как се работи с професионализъм при малките волейболисти и волейболистки, как работите целенасочено с възрастите и всеки един състезател поотделно”. Радвам се много, че самите те потърсиха контакт с нас.

Договорът за побратимяване е изцяло за школите на ЦСКА и Рома 12, както мъжко, така и женско направление във различните възрасти при подрастващите. Сега при първата визита дойдоха с тима си за момичета до 15 години. Водеща в отбора е Мария Горанова, която е спонсор.

Школата по юношеско и девическо направление сега се представя с тези си възпитаници, а предстоят срещи на другите групи и възрасти. Обсъдихме по време на финалите на Световното за мъже да отидем в Рим с юношеския тим на ЦСКА за турнир с техните изключително силни юноши до 16-17 години, които са лидери в първенството, а и да видим заедно Мондиала. Голяма част от младежката гарнитура на Италия е съставено от момчета на Рома 12.

Разбрах, че са имали преди време много силен женски и мъжки тим, сега нямат, но искат да си върнат и тази възраст в структурата на клуба.

Преди да върнем визитата и да отидем на гости на Рома 12 в Рим, обмисляме да направим един съвместен планински лагер в България. Това е тяхно желание и най-вероятно ще бъде в Етрополе. Все още не сме решили точно с коя възрастова група ще бъде.

Ние нямаме възможностите на италианките, но пък девойките на България станаха четвърти на Световното, докато тези на Италия ги нямаше. Те има още какво да учат от нас, фактът, че толкова много българи играят на Апенините им доказва какво значи високо ниво на волейбол и така ние ще си бъдем много полезни с този договор за сътрудничество и побратимяване.”