ЦСКА се побратимява с Рома! Двата клуба правят заедно и турнир. Колкото и странно да звучи, е факт, а плюс това инициативата е от италианска страна.

Рома е голямо име в световния спорт, а Серия А1 е едно от най-силните първенства както във футбола, така и във волейбола.

Официално договорът за побратимяването между ЦСКА и Рома пък ще бъде белязано не само с размяна на контракти на хартия, а и с организирането на турнир в понеделник и вторник (29 и 30 март) в зала „Васил Симов” на 4-ти километър.

Ето и подробностите:

Волейболният тим на ЦСКА ще се побратими с Рома. Става дума за женското направление и всички възрастови групи на двата клуба, които ще имат възможност да обменят опит в бъдеще. Това съобщи за Гонг вицепрезидентът на БФВолейбол и шеф на женско направление на червените Верка Николова.

Инициативата е била на Рома, след като италианският клуб е разучил за класата и начините на работа в червената школа. Така треньори на клубовете от Италия и България ще споделят опита си, ще се правят семинари и контроли на различните възрасти на женските тимове при разменено гостуване.

Първата визита е на Рома, като в София ще пристигне девическия тим с момичета на 14-15 години. Официалното парафиране ще бъде белязано и с международен турнир, в който освен ЦСКА и младите италианки ще участват Локомотив от Връбница и Септември София. В понеделник от 11:00 часа ще играят Локомотив и ЦСКА, след това от 12:30 часа - Септември с Рома, а от 16:00 часа побратимените Рома и ЦСКА. Във вторник - 30 март от 11:00 часа Рома ще срещне Локомотив от Връбница, от 12:30 часа ЦСКА има мач със Септември, а при закриването на турнира около 16 часа в присъствието доста известни волейболисти и приятели на ЦСКА ще се подпише договора.

Верка Николова поясни, че благодарение на едно българско семейство е станал контактът довел до сключване на това споразумение. Едно българче е част от отбора за девойки на Рома, а майка му Мария Горанова предлага на състава да посети България на нейни разноски, за да обмени опит с червената школа и връстнички. И така младите италиански волейболистки с част от своите родители ще пристигнат у нас, ще поиграят заедно с момичетата 6 и 7 клас на ЦСКА, които са на първо място в градското първенство и ще се борят за златото в държавното. Червените са организирали за италианките съвместен купон, разходка из София, посещение на Кино-центъра и Боянската църква. Обсъжда се и точната дата за връщане на визитата.

Това побратимяване сега е в сила за женските гарнитури във всички възрасти на ЦСКА, а защо не след време да се разшири, като бъдат договорени същите условия и за мъжкото направление.