Треньорът Радостин Стойчев остава начело на националния отбор по волейбол до края на олимпийската квалификация в София. Специалистът постави едно-единствено условие за бъдещето си след това, начело на тима ни, и то е президентът на федерацията инж. Данчо Лазаров да си подаде оставката. Това обяви самият той на специална пресконференция в Арена Армеец София.

Условието трябва да бъде изпълнено до 10 юни, когато е последният ден на олимпийската квалификация. Четири дни по-късно пък е Отчетно-изборното общо събрание на БФВ.

Решението му, да се върне в тима, е продиктувано от разговора му с премиера Бойко Борисов вчера, от подкрепата, която е получил от волейболистите ни, както и от феновете, които са застанали зад него.

Още със сядането си на масата за пресконференции, Радо Стойчев предупреди, че ще направи изявление, след което няма да има възможност за журналистически въпроси. След брифинга, треньорът се отправи към хотела на националите, с които има среща. За късния следобед е предвидена тренировка за отбора.

„Имам да направя една декларация, след което няма да отговарям на повече въпроси. Смятам, че тя ще бъде достатъчно изчерпателна. В следващите дни ще има време дам отговорите, които ви интересуват“, започна Радо Стойчев.

„Вчера се състоя среща при премиера, в присъствието на министъра на спорта Свилен Нейков, част от отбора, както и част от щаба. След тази среща проведох разговори, бях решил да се върна и да поема отбора, въпреки голямата обида, но след това ваш колега ме насочи към едно интервю на Данчо Лазаров във вестник „Преса“. Прочетох го и искам да заявя, че в това интервю се казват много лъжи. В него се казва, че по-рано е трябвало да ме уволнят, заради липса на професионализъм, груби грешки, непрофесионално отношение. Оттук се налага отношението, че съм некомпетентен и не желая да водя отбора“, продължи треньорът.

„Ако това е така, аз не мога да бъда треньор. Ако съм вреден, най-нормалното решение е да подам оставка. Понятие като „хорска любов“, пак цитирам това интервю, няма, това противоречи на пълната зала по време на мачовете и подкрепата, която получаваме, както и подкрепата на премиера. Г-н Данчо Лазаров говори, че моето уволнение е окончателно, защото представянето на отбора е незадоволително. Тук трябва да отговоря на това, че Андрей Жеков абсолютно не можеше да играе, и това е решение на лекарския щаб, не мое. От това следва, че г-н Данчо Лазаров и г-н Радостин Стойчев е абсолютно невъзможно да работят заедно. Г-н Лазаров трябва да докаже твърденията си, че съм продал мача, ако няма доказателства е редно да си подаде оставката.“

„В заключение, трябва да кажа, че по настояване на премиера ще остана треньор на националния отбор до квалификацията, която е след 3 седмици. Причината е, че няма време. Взех решението да остана и след разговор с момчетата, които дойдоха в дома ми да говорим. Единствено това ще ме накара да остана до квалификацията. Ако до тогава, г-н Лазаров не си подаде оставката, аз моята я подавам сега пред вас. Защото съм дошъл да помагам на волейбола, а не да преча. Смятам, че това се дължи на момчетата, които застанаха твърдо зад мен, защото те рискуваха с това, а и с начина, по който се представиха пред него. Това ме трогна и ме докосна много. Мога да заявя, че щабът и отборът ще направят дори невъзможното, за да може България да отиде на Олимпиадата. Това решение е окончателно и безвъзвратно.“

„Аз оставам треньор в следващите 3 седмици. Като човек благодаря на Бойко Борисов, с благодарност към отбора и с условието, ако Данчо Лазаров си подаде оставката и с извинението, ако съм ощетил отбора“, каза още треньорът на националния ни отбор.

„В настоящия отбор имам много големи проблеми - да организирам италианците от щаба, които вече си заминаха. Трябва да организирам отбора, имам среща с тима, а времето е никакво. Освен това загубихме вече два дни“, завърши Радо Стойчев.