На заседание на НВЛ бе взето решение да бъде предложено на волейболните клубове участници тази година в НФЛ нова схема за провеждане на шампионата. Целта на тази схема е:

популяризиране на волейболната игра;

създаване на предпоставки за повишаване на спортното майсторство и натрупване на спортен опит, вследствие на по-голям брой състезания на по-високо спортно ниво;

повишаване на зрителския интерес;

увеличаването на броя спортни състезания и по-висок спортен заряд;

възможности за увеличаване на рекламното време за спонсори и рекламодатели;

увеличаване броя на мачовете и увеличаване на субсидиите от ДАМС;

разширяване на волейболната географска карта;

увеличаване на периода на реализиране на бюджета на всеки волейболен клуб.

Новата система предвижда разделение на отборите на първа шестица и втора осмица. Квалификации за първата шестица ще се проведат в средата на октомври – общо 14 кръга.

Във втората осмица ще се играе по мач на седмица на разменено гостуване.

В първата шестица по 2 мача на седмица, по подобие на схемата от Световната волейболна лига. На полусезона ще се проведе допълнителен турнир, като всеки ще играе срещу всеки и резултатите ще се зачитат за класирането. Така общо всеки един тим ще изиграе 25 срещи.

За плейофите ще се класират отборите от първата шестица и най-добрите два тима от втората осмица, като победителят от нея ще влезе под номер 7, а втория тим под номер 8. На 1/4-финалите ще се играе до 2 победи, а на полуфиналите и финала до 3.

Програмата е съобразена с международния календар – европейско първенство, европейски клубни турнири, Световна купа, Олимпийски квалификации и Световна лига.