Националният селекционер на България Пламен Константинов коментира за пореден път темата с евентуалното завръщане на Матей Казийски в редиците на България. Константинов обясни, че той самият е направил много опити да убеди опитния състезател да се завърне, но това не се е случило. Специалистът обясни, че от тук насетне споменаването на Казийски ще бъде неуважително спрямо онези, които са играли за „трикольорите.“

"Аз показах желание Матей да играе за България. Не стана. От тук насетне споменаването на Матей ще е неуважително спрямо хората, които са дошли и са играли за националния отбор“, каза Константинов, който първоначално посрещна въпроса с продължително мълчание.

"Искам да благодаря за тази награда“, заяви Константинов, който бе избран за Треньор на месец октомври в традиционната анкета на Пресклуб "България". Селекционерът на волейболистите ни бе избран с 22 гласа от 25 спортни редакции. 

"Наградата винаги е специална и приятна. Дано да носи късмет. Дано късметът да е с нас и за в бъдеще. Трябва да отдадем заслужено на момчетата. Мисля, че по-важното е и по-стойностната награда е тази, която бе връчена за Отбор на месеца. Това е по-ценното за мен като треньор“, коментира Константинов.

Националният ни тим по волейбол за мъже пък грабна приза за Номер 1 с 23 гласа от 25 участвали в анкетата. Един глас взе футболният Левски, а също един вот е за футболния Локомотив Горна Оряховица.

“Наистина е много приятно да получиш тази награда. Тези месеци от началото на май сме ги прекарали по хотели и накрая винаги е приятно да получиш награда. Бяхме близо да направим едно историческо на Евроволей. Дано това да не е последната такава награда”, сподели и мениджърът на състава Стефан Чолаков.

Стефан Чолаков и Пламен Константинов

източник: LAP.bg, Илиан Телкеджиев

"Аз първо следя повече мачовете от нашето първенство и всеки кръг избирам различни мачове и различни отбори, за да проследя хората и състезателите, които играят тук. Аз познавам по-малко волейболистите, които играят тук, защото съм бил доста извън България. Исках да ида до Турция, за да видя на място състоянието на Цветан Соколов. Имаше вариант с Франция, но може би ще е по-сложно. Имам намерение да следя и мачове на състезатели, които играят извън България", сподели Пламен Константинов и продължи:

"Андрей Жеков направи операция, при която възстановяването ще бъде по-сложно. Дали ще успее да се възстанови за олимпийската квалификацията не се знае. При Цветан Соколов се оказа, че ще може да изиграе един или два мача преди паузата за олимпийската квалификацията. За мен обаче това е малко."

"Идват състезатели отдолу, при които има технически брак. Те трябва да работят за техниката. Мисля, че трябва да се промени работата в тази насока. Когато един състезател няма технически арсенал, трудно можеш да го използваш пълноценно", заяви още Константинов.

"Мисля, че първенството ни е интересно и предсказуемо. Въпросът е инерцията да бъде оползотворена. Важно обаче е финансирането на клубовете. Мисля, че общините трябва да обърнат повече внимание", каза селекционерът на волейболисти и продължи:

"Реално оценявам къде сме и какво е състоянието на националния отбор. Не искам да казвам силни думи. На Евроволей 2015 дадохме 100% от моментните си възможности. Полуфиналът обаче с Франция ще ни остане. Аз не помня да сме били по-близо. Това е, което ни остава като горчивина, но не разочарование. При едно такова представяне винаги има оптимизъм. Дано да съхраним тази инерция. Минавайки напред, гонейки Олимпиада, все пак ще се съхрани този състав."

По повод предстоящата олимпийска квалификация Пламен Константинов каза: "На олимпийската квалификация са ни сложили 5 мача в 5 дни. Това е скандално. Всички отбори трябва да са поставени при равни условия. Това, че някой си е платил...Германия са домакин, платили са си, те решават в какъв час да играят...Това с нас е абсурд. Олимпийска квалификация да играеш в 5 дни 5 мача. Не знам дали е умишлено...със сигурност е напълно случайно."

"Мисля, че Германия вече са оценили, че не сме толкова лесен съперник. След като на четвъртфинала се представихме добре, значи вече са оценили на какво ниво сме. В такъв турнир е трудно да се прогнозира. Първо новият регламент ни дава право 10 дни преди олимпийската квалификация да извикаме състезателите. За 10 дни трябва бързо да сработиш състава. Трябва да се види всеки един в какво състояние. Естествено всяка една травма може да промени облика на отбора. Но аз казах, че ако стигнем на полуфинал или олимпийският, или европейският шампион няма да стигне до Олимпиада“, добави Константинов.

"От Франция и Финландия не очаквам промени. Русия е голямата въпросителна. Кои състезатели ще бъдат повикани. Те имат възможност за по-голям избор“, обясни треньорът и продължи:

"Ще бъде по-разширен съставът за олимпийската квалификацията. Големи промени около състава обаче не бих предприел, освен принудителни. Специално в нашия шампионат има интересни момчета, но мисля, че им липсва опит. Изненади в съвременния спорт трудно се правят. Това не са 80-те и 70-те години. Сега светът е много по-отворен. Всеки може да следи противниците. Има видео-обмен. Вече няма скрито-покрито. Нгапет не играе за Франция, но там проблемът е юридически. Гледам да се информирам и за руския шампионат, и за Италия. Повече обаче трябва да се ангажирани с нас самите. Противниците следва да ги разглеждаме поетапно. Първо трябва да обърнем внимание на Русия. Франция може би тактически ще ги оставим най-назад."

"Ще имаме проверка със Сърбия за 28 и 29 декември. Това е така, защото е близко. Надявам се около 20-и да се съберем, някои от играчите ни ще дойдат около 21, 22. Но новият правилник казва 10 дни. Това значи, че всеки клуб може да задържи играчите си до 25-и", разкри Пламен Константинов и добави:

"Притеснява ме състоянието на Скримов. Притесняваме, че Андрей е сложно да се прогнозира дали ще играе. Имаме си проблеми. Това са минуси, които могат да се леко проблематични. Но това е реалността, не е в наши ръце да го променим."