Часове остават до волейболния финал между ЦСКА и Левски Сиконко. Последните години до вечно дерби така и не се стигаше, тъй като се намесваше ЛукОйл Нефтохимик. В четвъртък „червени” и „сини” ще се изправят в първи спор за титлата, след като през сезона си размениха по две победи в официални срещи.

При настоящите шампиони от ЦСКА новината е, че всички волейболисти са здрави и тренират по добре познатия начин. Сериозните тренировки за физика се редуват с двустранни игри. Левски Сиконко преживя смяна на треньор, а основни играчи все още имат някои болежки. „Червените” притежават играчи с доста по-голям стаж и опит на полето, докато при сините младостта е водеща, въпреки броя на изиграните срещи. Новото в тима на Гайдарски и компания е това, че бяха заведени на лагер в Банкя. От титулярите голяма част са ставали шампиони със синята фланелка, само близнаците Братоеви не са постигали това.

Александър Попов води тренировките по добре познатия си модел и стил. Салпаров и Паскуал знаят кога на какво да акцентират, затвърдят и изпълнят отново. Тежестта е по-голяма в лагера на ЦСКА – защита на титлата от миналия сезон. От онзи тим, който празнува в Бургас в момента, в тима останаха до края седем волейболисти.

След няколко години без финал, „сините” имат огласено желание да вземат златните медали. В зала Сиконко в ж.к. Люлин пък наставникът е нов – върнат бе екс-националния треньор Брунко Илиев. Не само гласът и стилът е различен от този на Найден Найденов. При заниманията дори на моменти се стига до по-висок тон и наказателни лицеви опори. За по-добра подготовка и повече трудности в двустранните игра Илиев е включил в заниманията и няколко волейболисти от тима на Славия защото резервната му скамейка е доста къса и не е конкурентноспособна на титулярите.

Новият или стар първенец на България ще бъде излъчен в оспорвани вечни дербита преди и след Великден. Най-рано в понеделник (20.04) и най-късно в петък (24.04) ще разберем кое яйце – червеното или синьото е борец.

Ето какви са амбициите и очакванията в двата лагера:

Наставникът на ЦСКА Александър Попов запази за себе си и не даде интервюта по традиция преди важни мачове, каквито несъмнено го очакват.

Либерото на националния тим и ЦСКА Теодор Салпаров миналата година стана за първи път шампион в България, а сега иска не само защита на титлата, но и златен дубъл. „Не знам дали ще има нов или стар шампион. За мен шансовете определено са 50 на 50%. Силно се надявам да защитим титлата. Апетитът идва с яденето. Целта ми е отново, за втори път за стана шампион с ЦСКА, а също така да направя първи златен дубъл в кариерата си. Стремя се към това, следващите 20 дни ще се разбере дали ще го постигна. Няма да е лесно и серията няма да свърши в три мача. Цяла година играем за тези финални мачове и ще дадем максимума от себе си. Левски е закономерен финалист и играе по-добре от миналата година. Това е по-добре за родното първенство и за това да има повече кървави мачове. Целта на редовния сезон и първото място в него е да имаш домакинско предимство, но в такива мачове като финал с Левски, не вярвам това да е от чак такова значение. И двата тима имат своите шансове. По отношение на самочувствието, опита и реакция на напрежението от подобни срещи ние имаме предимство заради по-опитните основни състезатели, но тази година основната шестица на Левски е с ръст 200 – 205 сантиметра и това им дава възможност да изпълняват силен начален удар и блокада.за първи път този сезон може би всички сме здрави в състава. За публиката и феновете може би щеше да е по-добре да се играе на неутрален терен, за да има повече капацитет. Но както е в цяла Европа в редовния сезон се бориш да имаш домакинско предимство. Дано България с течение на годините ще започне да се мисли повече за спорт и зали. За нас не, но дано нашите деца видят мачове пред препълнени трибуни от по 5 – 10 хиляди. Докато ние сме живи, сигурно това няма да стане”.

Новият треньор на Левски Сиконко Брунко Илиев има шанс на края на кариерата си да ликува за трети път като син шампион. „Амбициите на момчетата са за първото място. Обикновено защита на титла, както има сега ЦСКА се защитава по-трудно. Според мен процентно шансовете са 60 на 40 в полза на ЦСКА, но всичко се случва. Мисля, че ще станат хубави мачове и дано щастието ни се усмихне. Съперникът е по-опитният тим, това се вижда и по стажа на играчите, а и мат домакинско предимство в първите два мача. Но във волейбола се случват шегички. Игрището и в залата на ЦСКА е 9 на 9 и при нас е 9 на 9 метра,” коментира специалистът пред Гонг. Илиев допълни още: „Преди, когато бях треньор на Левски, Данчо Лазаров е осигурявал всичко, сега се гледа по-икономично на инвестициите. Но е радостно, че сега сме на лагер в Банкя и заедно с момчетата заедно можем повече да следим тима на ЦСКА, да гледаме повече видео, да мислим заедно т.н. На Георги Братоев още му отича кракът като тренира, първата среща с ЛукОйл Нефтохимик игра на куц крак, но вече се стабилизира. Момчетата са свикнали с него и очаквам да се справи. Манталитетът на резервния ни разпределител Вили е малко като на старша възраст. Либерото ни Владислав Иванов вече е на линия след прекарана бронхопневмония. С включването на Георги и Владо тимът играе с по-голямо желание за победа. Ако Учиков отиграва топките както на последните срещи, ЦСКА ще берат ядове! Често говоря на волейболистите си да имат отношение и към тренировката защото често се разпиляват и особено от Братоеви винаги има коментар на всяка загубена топка. Наблягам в моята работа на по-голяма концентрация, даже понякога им се скарвам. Те ме приемат и на мен ми е приятно да работя с тях. Давам им увереност, защото бяха изпаднали в някаква дупка. Демокрацията в България разваля младото поколение! В този отбор сега повече разбират отколкото показват волейбол в сравнение с предишния състав, когато водих Левски. Няма лидер в положителен смисъл, които да води останалите напред. Аз фактически нямам резерви и затова направихме няколко тренировки и с момчета от Славия. Играчите трябва да изпълняват тактическите ми указания, защото сега обстановката в тима не е каквато трябва да бъде и на тим, който се бори за шампионската титла. Трябва повече дисциплина, по-малко приказки. Ако заработи сервисът ни, на ЦСКА няма да им е лесно. Надявам се да играем повече срещи в серията. Особено за израстването на нашите млади състезатели ще е добре да се изиграят и петте възможна мача. Имам две титли и една Купа на България начело на Левски. Казах на волейболистите ни, че не съм си заложел главата, аз дойдох да помогна на Лазаров и на тях. Има обаче играчи и от резервите, които подхождат с неуважение. Дано спечелим, пък това ще е хубав може би финален акорд на треньорската ми кариера на голям отбор”.

Капитанът в синьо Методи Ананиев бе част от онази селекция на Левски, която играеше финал преди няколко сезона. Мечката и неговите съотборници още в началото на годината обявиха целта си, но допуснаха няколко меко казано изненадващи загуби от съперници в дъното на класирането. От титулярите „Хвърляме се за титлата. Още в началото на сезона с Найден Найденов обявихме, че главната ни цел е да станем шампиони. За нас няма непреодолим съперник, но въпросът е да покажем играта, на която сме способни. Не виждам червените с какво особено могат да ни затруднят освен с една по-добре организирана игра. ЦСКА играят доста по-добре отколкото в началото на сезона. Не можаха да покажат и тази си игра в Шампионската лига. Ние също навлизаме в доброто си състояние. Дано стане добър финал и завършек на първенството. Дано се играят 3 мача и те да бъдат за нас. Силните ни елементи са блокада и начален удар и ще наблегнем на тях. Георги Братоев вече е доста добре и има добра кондиция. Моето коляно е вече добре, но на последната тренировка отново ме заболя и трябва да го закрепя. Има още малко време и дано се опазим от контузии.финал в България не съм играл може би отпреди две години. Всички в съблекалнята мислят само за тези мачове с ЦСКА. Въпреки, че сме млади имаме доста опит и от чужбина, и с националния отбор. Според мен разликата в класите няма да е чак толкова голяма. Залите ни са малки и публиката може да няма как толкова да повлияе” сподели Методи Ананиев.

Публиката през този шампионат имаше шанса да бъде по-многобройна, защото червени и сини се договориха да играят на неутрален терен какъвто е зала Универсиада. На финала обаче не повече от 200-250 ще бъдат феновете в залите на 4-ти километър и ж.к. Люлин.

Букмейкърите дават значително предимство на ЦСКА, специалисти и вече бивши противници накланят везните, но съвсем малко отново в полза на червените. Волейболът обаче е непредсказуем спорт, все пак топка е!

Едно е сигурно: финалът на волейболното първенство е най-хубавият спектакъл! А когато за златото се изправят сини срещу червени, прогнозите са трудни, зарядът – голям, емоциите – гарантирани!