Президентът на волейболния Левски Владимир Николов коментира, че Андреа Буратини е един от най-добрите специалисти в Италия, що се отнася до работата с подрастващи.

„Ние искаме да използваме опита, който той е натрупал, за да помогне на нашите деца, за да станем конкурентноспособни на световните сили във волейбола”, заяви Николов в интервю за NOVA по повод привличането на Буратини в детско-юношеската школа на клуба.

„Говорихме с моите партньори в Левски Давид и Атанас за това, че искаме да имаме най-добрата школа. Постигнахме го (да имаме най-добрата школа) за миналата година и след това се заговорихме, че като имаме съвсем скоро, надявам се в края на следващата година и най-добрата зала, не само в България, но и в тази част на Европа, защо пък да нямаме и най-добрия специалист, който можем да си позволим за нашите деца. Започнахме да мислим в тази посока и така стигнахме до този логичен избор”, коментира още Владо Николов.

- Как се стигна до привличането му? Кой направи контакта?

- С Андреа се познаваме от 10 години. Преди да дойде Пино Лорицио в Левски, пак се бях свързал с него, но тогава той си имаше семейни ангажименти и му се беше родила дъщеря, и искаше да остане в Италия. Но сега нямаше такива обструкции и всичко е наред.

- Пино Лорицио си тръгна с Купа на България от Левски. Италианските треньори се справят добре в клуба, какво да очакваме сега от Андреа Буратини? 

- Надявам се! Тази година отборите ни без наставничеството на Андреа спечелиха три медала, една титла, един сребърен и един бронзов медал. За следващата година се надявам да се представим по-добре.

- Какво може да донесе той повече в детско-юношеския спорт у нас? 

- Не е тайна, че преди 30 години много известни български треньори учеха италианците на волейбол. Очевидно е, че нашите треньори тогава добре са ги научили, защото сега италианските отбори се представят по-добре от нашите в почти всички младежки гарнитури. Андреа е един от най-добрите специалисти в Италия, що се отнася до работата с подрастващи и ние искаме да използваме опита, който той е натрупал, за да помогне на нашите деца, за да станем конкурентноспособни на световните сили във волейбола.  

- С оглед престоя му в Тренто, може ли да очакваме под негово ръководство у нас да излязат играчи като Джанели, Ланца и т.н.? 

- Това са нашите идеи и нашите амбиции. Искаме да дадем възможно най-доброто за развитието на нашите деца. Това се отнася за материална база, зала и условия, но също така и знанията на треньор. Андреа идва като добавка към треньорите, които имаме. Не сме уволнили никого. Идеята е, че ако един ден той си тръгне, ще е оставил  поне част от знанието си в България.

- Ще се включва ли и в работата с мъжкия отбор, ще има ли размяна на съвети?

- Разбира се, така или иначе от 14 в мъжкия отбор 6 са юноши. Тези деца са показали, че имат качества - физически и технически, и желание да се развиват. И с много работа ние очакваме да са готови да играят в най-скоро време.

- Какъв човек е Андреа Буратини? 

- Изключително енергичен, компетентен и отдаден на работата.

- Познантството ви е от престоя ви в Тренто? 

- От тогава, когато бях в Тренто, той тренираше юношите на отбора. Идвал е повече от един път в залата и сме се виждали. Там се запознахме. 

- Идеята е в края на сезона да се направи стъпка напред с него в ВК Левски? 

- Тази година имахме доста национални състезатели, ако след края на сезона имаме още два повече, следователно сме свършили добра работа. Аз му желая късмет, успехът той ще си го изработи.