Националният волейболен селекционер Силвано Пранди коментира очакванията си за Олимпийската квалификация, която ще се проведе в България, както и за евентуалното завръщане на Матей Казийски в отбора.

- 10 години по-късно каква България намирате и какви са очакванията ви?
- За да съм откровен, трябва да кажа, че намирам много играчи, с които работих и преди 10 години. За да цитирам имена, това са братята Братоеви, Виктор Йосифов, Ники Николов, Теди Салпаров, Тошко Алексиев и още много други. Играчите, с които бяхме заедно преди 10 години, ще бъдат отново основни лица в този отбор. 

- Как ще ги заварите - по-зрели и с повече опит? 
- Мисля, че всички, без изключение, ще са по-силни. Разбира се, че имат повече опит, защото те са изиграли страшно много мачове. И мисля, че ще бъдат готови за битка в едно много интересно и интригуващо приключение, което ни предстои. Както за тях самите, така и за мен, и за целия български волейбол. Предстои ни един сезон, който ще бъде насочен основно към олимпийската квалификация през август във Варна. 

- На практика, ще разчитате на гръбнак от играчи, който изградихте още през 2009-а година. Но, по всичко изглежда, ще липсва едно име - това на Матей Казийски. 
- Да. Те са основите на отбора, като трябва да добавя и името на Цецо Соколов. Той със сигурност ще бъде основният стълб в този отбор. Към днешна дата, Цецо  е един от тримата най-добри диагонали в света. И той е много важен за нас. Съжалявам много за отсъствието на Матей Казийски. Опитах се да го убедя да се завърне в националния отбор, но не успях. Но един отбор е изграден от много играчи и елементи и съм убеден, че на неговата позиция - атакуващ посрещач - ще намерим добри състезатели, които са добре познати. Все пак, разполагаме с Валентин Братоев, Скримов, Ники Пенчев. Също така и по-млади като Мартин Атанасов, който работи заедно с мен във Франция и който може да бъде полезен на този национален отбор. 

- През 2009-а дадохте път в националния отбор на България на доста играчи, сред които Виктор Йосифов, Цветан Соколов и Ники Пенчев. Какво да очакваме сега? 
- Мисля, че през сезона, в който трябва да търсим резултати и класиране за Олимпийските игри, няма да има много място за толкова млади играчи. Но българският волейбол разполага с доста млади и интересни състезатели. Гледах внимателно доста от тях и имената на доста от тях фигурират в моя списък. И дори да не успеят да намерят своето място още през този сезон, със сигурност ще го направят през следващата година. 

- Що се отнася до състава, на който ще разчитате - каква е ситуацията при разпределителите? 
Георги Братоев и Георги Сеганов ще бъдат двамата основни играчи на този пост. Разбира се, ще има и други състезатели на тази позиция, които ще следя през цялото време. При всички положения, Георги и Георги ще са основните разпредели. 

- От по-младите, споменахте името на Влади Станков. 
- Да, Станков е много интересно момче, което ще бъде част от състава на България. 

- Има още един разпределител, който показва сериозно израстване и ръст - Чоно Пенчев? 
- Мисля, че от следващата година или от момента, в който от федерацията си поставят за цел изграждането на един нов колектив, той ще бъде, без съмнение, оценен и ще получи своите шансове. Аз към днешна дата, имам споразумение с федерацията само за този сезон и за в бъдеще не знам.  

- Имате ли желание за работа с България за по-дълъг период от време? 
- Съгласен съм с шефовете на федерацията - а именно да се опитам да постигна голямата цел през сезона, класиране за Олимпйските игри. Разбира се, плюс ангажимента за Европейското първенство през септември. Ако се класираме за Олимпийските игри, разбира се, ще остана и през следващата година, когато основната цел ще бъде самият олимпийски турнир. Но ако не успеем да се класираме, всякакви ситуации са възможни и е въпрос на разговори и обсъждане. 

- Да продължим със състава на националния тим. Каква е ситуацията при центровете? Вики Йосифов ли ще бъде вашият капитан? 
- Виктор е един от лидерите на този отбор, ще видим кой ще бъде капитан. Ще решим този въпрос, когато му дойде времето. Той, Ники Николов и Гоцев са важни и качествени играчи на поста централен блокировач. 

- Има ли нови имена на тази позиция?
- Да, Краси Георгиев, Алекс Грозданов. Все играчи със страхотни физически качества и отлични от техническа гледна точка. Имат нужда от малко повече време, но това е нормално, защото са по-млади от Йосифов и Гоцев. Но разполагат със страхотно бъдеще. В отбора, в който е израснал Вики, има още едно момче, което притежава страхотен потенциал, но на този етап не искам да разкривам повече подробности. Ще видим.  

- Каква е ситуацията при посрещачите, където е ясно, че отсъствието на Матей Казийски ще се усети? 
- Ситуацията е следната - наличните играчи са Валентин Братоев, Тодор Скримов и братята Пенчеви. Надявам се, че Ники има вече повече опит, след всичко което натрупа в силни клубни първенства. Розалин играе в Бразилия в много добър отбор. Те са играчи, на които ще разчитаме. Тепърва трябва да разговарям по-подробно с Тодор Алексиев във връзка за заетостта му през юни. Този месец ще бъде много важен за подготовката преди олимпийската квалификация. Проведох вече един разговор с него и той изяви готовност и ентусиазъм, но има лични проблеми, които го възпрепятстват до известна степен. Трябва да изясним заедно дали ще бъде на разположение на 100 %. Към имената, които вече споменахме, трябва да добавим това на Мартин Атанасов. Но и на този пост има още много интересни състезатели в България. Физически са много добре и мисля, че ще извикам някои от тези играчи за кратък стаж. Поне 3-4 по-млади състезатели ще получат шанс, но конкретните имена ще станат ясни, когато обявим окончателно повиквателните. 

- Т.е. с Тодор Алексиев ще се разберете и преди да обявите избраниците си, ще потърсите още веднъж и Матей Казийски? 
- Да, Аз ще се обадя още веднъж на Матей. 

- И стигаме до диагоналите, какво е положението на този пост? 
- На тази позиция Цецо Соколов е царят. Разбира се, и Ники Учиков, който през последните години бе или резерва на Соколов, или негов заместник, както се случи през последната година. И след като играе редовно в своя клубен отбор в Бургас, мисля, че той ще бъде добра алтернатива.

- И на този пост, разполагаме с интересни играчи. Чернокожев има страхотен потенциал. 
- Искам да видя и това момче, което впечатлява в Щатите. Гледах много видео материали с негови изяви. Разговарях с неговия треньор в отбора на Хаваите. Парапунов е момче, което притежава срахотни качества, много млад е и искам да го видя. 

- Що се отнася до поста либеро? 
- Теди Салпаров, за щастие, ще бъде отново титулярът на този пост. Ще му дам време за почивка и отдих. Отвори се възможност и за нов шанс за Владислав Иванов. Искам да си изясня какво е физическото му състояние, след като пропусна последния сезон. Ако той е на необходимото ниво, аз ще разчитам на него с най-голямо удоволствие. Той е играч, който харесвам. И Салпаров, и Иванов са били мои играчи на клубно ниво във Франция. Ще разчитаме на това, което предлага и българският волейбол на този пост. Има някои млади играчи на позицията либеро, които аз вече съм вкарал в моя списък с млади волейболисти. Те ще бъдат наследниците на Салпаров и на Иванов. 

- През миналото лято Владислав Иванов имаше инцидент, който едва ли иска да си спомня, след който Пламен Константинов го острани от състава на националния отбор. Тази случка може ли да повлияе негативно върху кариерата му? 
- Той е момче с особен характер. И неговите качества като либеро са невероятин. Но при него може да трябва го погалиш и само ден след това да се наложи да му удариш лек шамар. Ще говоря с него, за да разбера дали е на разположение за този сезон колкото до миналото, то не ме интересува. 

- Кой ще бъде лидерът на националния отбор? Човекът, който ще се нагърбва в трудните ситуации? Йосифов? Соколов? 
- Моята философия винаги е била следната - всеки играч да бъде лидер на своята позиция. И за да бъдем добър отбор, трябва да имаме много лидери, на всеки пост трябва да имаме лидер. И всеки един трябва да дава своя ефикасен принос. Не вярвам на отборите само с един лидер, всеки играч трябва да носи отговорност. 
През последните години доста от поканените в националния отбор играчи отклоняваха тези предложения. 

- Очаквате ли подобни неприятни изненади?
- Всички играчи, които ще повикам, голяма част за които говорихме, ще пристигнат с голямо удоволствие, за да играят в националния отбор. И ще го направят с гордост. Не очаквам никой да откаже покана. Единственият болезнен отказ е този на Матей Казийски, но това е друг въпрос. Особена история, която е добре известна за българския волейбол. Съжалявам само, че няма да имаме възможност отново да покажем на световния волейбол един невероятен талант. Освен ако Матей Казийски не промени своето решение в последния момент. Той все още е на прекрасна възраст за волейбол и в момента радва италианското първенство с присъствието си във Верона, където е основен играч. Така че, съжалявам страшно много, че няма да покажен на международната сцена този страхотен волейболист. Както казах и преди, в живота нищо не е окончателно и ще му се обадя още веднъж по телефона. Кой знае, може пък да промени решението си.

- През последните 10 години, дори когато не бяхте селекционер на България, винаги сте помагали на доста от играчите, срещнали трудности на клубно ниво. И много от тях може би ще са допълнително мотивирани сега с националния отбор, за да ви се отблагодарят по някакъв начин? 
- Аз си вършех моята работа в качеството си на треньор, който да бъде от полза на играчите и който се опитва да им помогне да се развият. Всеки играч, който подобрява уменията си, помага на отбора да постига целите си. Това е като математическа формула. Разбира се, помагах на много играчи, с които работих преди 10 години и които срещах след време на клубно ниво, що се отнася до ситуации в Италия или в други страни. Винаги сме поддържали отлични отношения и често сме били съперници на терена. Винаги сме се поздравявали с огромно удоволствие. 

- Малко повече за щаба, с който ще работите. Стана ясно, че Андрей Жеков ще бъде ваш асистент? Какви ще бъдат неговите задачи? 
- Андрей ще ми помогне за по-качествени тренировки. Конкретните задачи не са лесни за дефиниране, защото от него очаквам да ми помогне за оптимална връзка с всеки един от състезателите. Той все пак бе съотборник до скоро с много от играчите и може да ми помогне в комуникацията с играчите. Основно, искам да ми помогне от техническа гледна точка по време на тренировъчния процес и работата на всички да бъде по-пълноценна. 

- Кой ще остава с волейболистите, които остават в София по време на международните турнета в Лигата на нациите? 
- По време на Лигата на нациите в София ще има винаги една група играчи, които ще тренират и от която аз ще викам някои състезатели за отделните мачове и уикенди. В София ще има по двама треньори - Жеков, заедно с един кондиционен треньор. Към момента, все още не е официално името му, но имам идея кой ще бъде той, за да помага на Жеков. 

- Каква ще бъде стратегията ви за горещото лято на 2019-а? 
- Стратегията ще бъде следната - олимпийската квалификация във Варна в началото на август да бъде в центъра на всички усилия. Основната цел, за която ще започнем да работим още през май. Целият труд както по време на подготовката, така и по време на Лигата на нациите. И на работата ни през юли, когато ще изиграем и няколко контроли. Всичко ще бъде фокусирано към този турнир във Варна. И искам да подканя всички фенове в България да ни помогнат, защото благодарение на усилията на федерацията и на правителството, България е домакин на този важен турнир. Благодарение и на управляващите ни ще можем да играем у дома тази надпревара. За мен Бразилия е фаворит, защото са сред най-добрите отбори в света и безспорно е хегемон в исторически план, особено що се отнася до последните 20 години. И въпреки че Бразилия е фаворит, аз мисля, че имаме отлични шансове да ги надиграем. Силно се надявам да успеем и мисля, че атмосферата във Варна ще ни помогне. 

- Отново Бразилия, след всичко онова, което се случи по време на Световното в Италия през 2010-а? Реванш?
- Реванш не мисля. Когато си загубил във волейбол, си загубил и точка. Няма място за реваншизъм. Мач с Бразилия е очарователно предизвикателство - за  мен и за българския волейбол. 

- Колко важна е Лигата на нациите като подготовка преди олимпийската квалификация? 
- Ще ми позволи да определя кои ще бъдат основните играчи в състава, който ще бъде разширен в началото, но който ще трябва да бъде редуциран с началото на Лигата на нациите. От стратегическа гледна точка ще ни даде възможност да използваме по оптимален начин играчите, така че да разполагаме с най-доброто срещу Бразилия. С тях ще играем и по време на Лигата на нациите и ще имаме възможност да се опознаем предварително. 

- В началото на първата ви пресконференция като селекционер, изказахте признание към вашите учители във волейбола - Чолов, Златанов и Каров. Колко различен е днешния волейбол в сравнение с този тогава, когато започвахте треньорската си кариера? 
- Волейболът се е променил много, така както се променя всичко в живота. Когато гледам кадри от волейбола преди 40 години, не мога да повярвам, че се е играло по този начин. И днес си казвам: "Боже, колко зле сме играли!". Но това е част от живота. Всичко се подобрява и се развива. Волейболът се промени, защото се промениха доста правила. И всичко това позволи едно по-различно развитие на волейбола. По онова време волейболът бе силно лимитиран от географска гледна точка, докато днес е един от най-практикуваните спортове. Вече на всеки континент се играе на високо ниво. И всички се опитваме да предвидим какво ще се случи в близкото бъдеще. Стана въпрос за моите български учители. Чолов, Каров, Златанов са както мои скъпи приятели, така и учители. Мисля си често за тях и се чуваме редовно, преди всичко Златанов и Каров. С Каров често се засичаме в Кунео, където живее неговата дъщеря. С Димитър се чуваме доста често. По-рядко се виждам с Чолов, но той е по-изолиран в своята къща на Черно море. Те са истински приятели, преди всичко. 

- Какво ви казаха, когато разбраха за повторното ви назначаване за селекционер на България? 
- Не сме говорили директно по този въпрос, но индиректно те ми пре-предаваха пожелания за успех. 

- Казват, че с времето виното става все по-добро. По същия начин при вас, желанието за победа и успехи не отслабва, напротив - дори става все по-силно. Тайната? 
- Вижте, аз се забавлявам да бъда треньор по волейбол. И тъй като ми харесва и го правя със страст, правя всичко възможно да продължавам да бъда максимално информиран. Мисля, че опитът помага на тези, които искат да променят нещо, или казано по друг начин, онези, които се осмеляват да направят нещо повече от останалите. Мнозина мислят, че младите са по-енергични и имат повече идеи. Да, вярно е. Но обикновено младите треньори се опасяват повече да не сгрешат и затова не залагат на много експерименти. Но хора като мен, на моята възраст  нямат нищо за губене. И имат зад гърба си сериозни познания. А това им позволява да опитват нови неща, без да има нужда да рискуват. Почти през всички тези години експериментирам някои неща. И както се случва с модата, стари неща излизат наяве постоянно. Като например тактики, които сме използвали преди и сега се прилагат по малко по-различен начин. Мисля, че да изпитваш удоволствие от това да тренираш волейболисти е най-доброто. И съм късметлия, че превърнах моето хоби в професия в кавички. Определено имам най-хубавата работа на света и съм много щастлив от този факт. 

- Преди 2010-а казахте, че България може да победи всеки, но и може да загуби от всеки. Променило ли се е това? 
- Вярно е. Но днес в световния волейбол силите са много изравнени. Няма вече много силни отбори, които дори да не са в добра форма, печелят. Днес наистина може да загубиш от всеки, без изключение. Защото се играе волейбол на високо ниво навсякъде - Северна и Южна Америка, Азия, че дори и в Австралия. И ако не играеш на 100 % може да загубиш от всеки. И това е прекрасно, защото означава, че волейболът се развива навсякъде по света. 28:04 

- А какво е нивото на Суперлигата в България? 
- Нивото в България не е зле. Усеща се финансовият фактор, така както в онези страни, където няма големи икономически ресурси. Усеща се това, че най-добрите отиват в чужбина по-рано. Но подобно нещо забелязвам и във френското първенство, в което работя от няколко години. Френският шампионат е добър, но най-добрите френски волейболисти  играят в Италия, Полша или Русия, където има повече пари. И съответно качеството на тези първенства става по-високо. Българското първенство страда от този аспект, защото вместо да привлича добри играчи, по-скоро ги губи. Нормално, когато някой показва отличителни качества, отива в чужбина. По този начин българските отбори трябва постоянно да вадят нови и нови таланти. Но и в това има чар. Забелязвам, че мои колеги треньори проявяват интерес към българския шампионат и кой знае - може да дойдат да работят тук. Което  е показателно за една обратна тенденция от исторически план. Преди българските треньори отиваха в Италия и чужбина, докато сега българското първенство може да привлича чужди специалисти с качества. Това може да бъде само от полза. 

- Какви таланти може да очакваме от финала за титлата между Хебър и Нефтохимик? 
- Таланти? По-добрите играчи и в двата отбора имат повече опит, но мисля, че Петров е интересно момче. 

- А какъв финал да очакваме? 
- Както всички финали, и този има своя блясък. Предстои да видим. Мисля, че опитът на Бургас ще надделее.  

- За финал, оптимист ли сте за сезон 2019 с националния отбор? 
- Не съм нито оптимист, нито песимист. Опитвам се да изживея всичко реално. Наясно съм, че има по-силни отбори от България и в олимпийския турнир има място за малко представители на Европа. Континентът ни е доста ощетен от тази гледна точка. За да има представители от останалите континенти, силни европейски държави остават извън олимпийската  надпревара. Но това е механизма на олимпийските игри. Няма какво да се направи, освен да се борим до последно и да го направим с много енергия и отдаденост. Аз съм треньор, а треньорът не е магьосник. Той се опитва просто да използва оптимално ресурса, с който разполага.