Женският национален отбор по волейбол загуби втората си среща от Група 2 на Лига на нациите. След като "лъвиците" постигнаха победа с 3:0 срещу Хърватия вчера, те загубиха от Доминиканска република с 2:3 днес (25:22, 16:25, 25:16, 14:25, 11:15). Срещата стартира тази сутрин в зала "Нипон Гайши" в Нагоя, Япония.

Българските волейболистки все пак взимат точка заради двата спечелени гейма и към момента имат актив от 4 пункта. Следващата среща на възпитаничките на Лоренцо Мичели е срещу Япония на 3-и юни, а ден по-късно ще премерят сили и с временния лидер - Германия. 


ПЪРВИ ГЕЙМ (25:22): 

„Лъвиците“ започнаха отлично срещата и бързо поведоха с 4:2 след успешна атака на Радостина Маринова и силна контра на разпределителката Петя Баракова. Разликата нарасна до 8:4 след атака в аут на Хинейри Мартинес и блокада на Елена Бечева. Постепенно Доминиканската република намали до 8:7 след мощна атака на Гайла Гонсалес и блок на Хинейри Мартинес. Последваха две атаки в аут на доминиканките и 10:7. Въпреки усилията на доминиканките, преднината на България стана 15:10 след блокада на Баракова и докосване на мрежата от съперничките. Нашите волейболистки запазиха предимството си до 18:13 след пусната топка на Баракова.

Преднината на „лъвиците“ спадна на две точки при 24:22, но нашите момичета успяха да затворят първия гейм след пратена топка в аут от страна на Доминиканска република.

ВТОРИ ГЕЙМ (16:25):

Вторият гейм обаче не започна по-желаният начин за нашите момичета. След няколко грешки Доминиканската република поведе с 5:0, което предизвика Лоренцо Мичели да вземе таймаут. „Лъвиците“ записаха серия от две точки и направиха резултата 2:6. Разликата отново се покачи, а нова грешка на България доведе до резултат 11:5 в полза на Доминиканска република. Резултатът стана 18:10 след бърза контра през центъра на Хинейри Мартинес и второ прекъсване за Лоренцо Мичели и България. Последваха блок-аут на Мария Йорданова и ас на Радостина Маринова и 18:12. Преднината на Доминиканската република стана 21:13 след две грешки на българските момичета, след което състезателките на Маркос Квиек без проблеми затвориха гейма в своя полза при 25:16 след отлична блокада на Хинейри Мартинес.

ТРЕТИ ГЕЙМ (25:16):

Третият гейм стартира оспорвано и се стигна до 4:4. След това обаче „Лъвиците“ успяха да стигнат до преднина от две точки при 6:4. Момичетата на Лоренцо Мичели успяха да увеличат преднината си на 11:6. С успешна забивка на Елена Бечева разликата се покачи на шест точки в полза на българските волейболистки. България продължи да държи нещата в свои ръце. След атака през центъра и ас на Съйкова и аут на Гайла Гонсалес резултатът стана 17:9. Убедителното представяне на „лъвиците“ в този гейм продължи и те взеха сериозна преднина от осем точки при 20:12, последва обаче успешна забивка на съперничките. Българките не изпитаха сериозни затруднения до края на гейма и успяха да го затворят с 25:16.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ (14:25):

Доминиканска република отговори подобаващо и взе преднина рано-рано в четвъртия гейм. Постепенно българските момиче успяха да изравнят при 6:6 след нова атака на Радостина Маринова и контра блок-аут на Елена Бечева. Българските волейболистки отново допуснаха няколко грешки и резултатът скочи на 11:6 в полза на Доминиканска република след блокада на Хинейри Мартинес. Българките не успяха да се противопоставят и загубха с 14:25, което доведе до тайбрек.

ТАЙБРЕК (11:15):

Решаващият тайбрек започна много оспорвано и се стигна до 2:2. След това обаче с мощна забивка, Доминиканска република взе преднина, но след хубав сервис на Мария Йорданова, "лъвиците" успяха да обърнат на 4:3. Мрежата помогна на момичетата на Лоренцо Мичели и така резултатът стана 6:5 в тяхна полза, но бързо се стигна до равенство след нова точка от Брайелин Мартинес. Доминиканска република взе три точки аванс, което доведе до таймаут, поискан от Мичели. Неубедителна игра на волейболистките ни позволи на съперничките да вземат по-сериозна преднина - 11:7. Успешна атака на Гонсалес покачи на 13:9. Състезателките на Доминиканска република успяха да затворят тайбрека и така да спечелят срещата.

БЪЛГАРИЯ: Петя Баракова, Радостина Маринова, Мария Йорданова, Елена Бечева, Мира Тодорова, Мария Кривошийска - Мила Пашкулева-либеро

Старши треньор: ЛОРЕНЦО МИЧЕЛИ

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА: Ниверка Марте, Гайла Гонсалес, Брайелин Мартинес, Йонкайра Пеня, Хинейри Мартинес, Лисвел Еве - Янейрис Родригес-либеро

Старши треньор: МАРКОС КВИЕК.