Българският национален отбор за жени под 20 години постигна впечатляваща победа срещу Нидерландия в петия ден от Европейското първенство, което се провежда в София и Ирландия. Вълнуващият мач в столичната зала "Христо Ботев" завърши с убедителен успех за нашите момичета с 3:0 (25:22, 25:18, 25:21).

Българките демонстрираха значително подобрение в играта си, особено на посрещане и сервис, като допуснаха само 9 грешки на начален удар, което изигра ключова роля за победата. Срещата продължи само 1 час и 18 минути, което я направи най-кратката до момента за българския отбор на първенството.

От началото на шампионата, това бе първият мач, в който нашият състав започна по-уверено и концентрирано. Още в първия гейм, българките взеха аванс от 4:2, който успяха да задържат, въпреки усилията на Нидерландия да изравни резултата. В крайна сметка, България спечели гейма с 25:22, благодарение на силната игра и минималните грешки на сервис.

Втората част започна още по-добре за нашите момичета, които поведоха с 3:0, а благодарение на мощните удари на Дудова и точните изпълнения на Кая Николова, авансът на България достигна 7 точки. Нидерландия се опита да се върне в играта, но българките не допуснаха изненади и затвориха гейма с 25:18.

Третата част започна с ново предимство за България, като Кая Николова и Боряна Ангелова играха ключова роля в задържането на преднината. Нидерландия успя да изравни резултата няколко пъти, но българките показаха желязна воля и със силна игра на блокада и защита, успяха да спечелят гейма с 25:21 и да триумфират в мача с чиста победа.

Тази победа запазва шансовете на българския отбор за класиране на полуфиналите и вдъхва нова доза увереност на младите ни волейболистки в битката за медалите на Европейското първенство.