България загуби от олимпийския шампион САЩ с 0:3 (20:25, 22:25, 20:25) в среща от петия кръг на турнира по волейбол за жени Лига нанациите в Кесон Сити (Филипини).

Момичетата на италианския спец Лоренцо Мичели допуснаха четвърто поражение в надпреварата и с актив от 2 точки заемат 13-ото място във временното класиране.

Американките, трикратни победителки и защитаващи титлата си в състезанието от 2021 година, пък записаха четвърти успех в кампанията и с 12 точки са втори в подреждането, на 2 точки зад лидера Япония.

Българките започваха добре във всеки от трите гейма, но в последствие допускаха обрат.

В първата част възпитаничките на Мичели водеха с 5:2 и 9:7, а за последно при 15:14, когато съперникът направи серия от пет поредни точки и това се оказа решаващо.

Във втория гейм България имаше аванс от 9:6, но американките бързо обърнаха до 14:10, след което направиха още една ключова серия от три поредни точки за 23:19, за да удвоят преднината си в резултата.

В третата част отново българките стартираха силно и водеха с 8:5, но пак с пет поредни разигравания САЩ обърна развоя, а след това дръпна и със 17:12, като до края запази предимството си.

Мирослава Паскова единствена записа двуцифрен актив с 14 точки, Силвана Чаушева добави 9, а Мария Йорданова завърши с 8. Келси Робинсън беше най-резултатна за американките с 14 пункта, с 12 се отличи Даниел Кутино, а с 11 - Хана Тап.

България утре среща лидера Япония, който единствен е без поражение досега.