Селекционерът на мъжкия ни национален отбор по волейбол Пламен Константинов призна пълното превъзходство на Русия при загубата с 0:3 в София, с която „трикольорите” приключиха участието си в група 5 от Лигата на нациите.

Тимът ни записа три поредни поражения – 2:3 от Сърбия и 0:3 от Австралия – и въпреки всичко беше изпратен на крака от публиката в столичната „Арена Армеец”. В анализите си след мача Константинов отказа да се оправдава с липсите на контузените Боян Йорданов и Георги Братоев, а просто отдаде дължимото на съперника, който действително изигра образцов двубой.

„Нека сме реалисти – днес Русия ни надигра по всички показатели. Надигра ни и физически. С това, което показахме, нямаме аргументи срещу такава игра”, заяви Константинов в микс зоната. „Не че не са искали момчетата, просто говорим за друга височина и друга класа откъм представяне.”

„Рядко съм ги виждал (руснаците – б.р.) да изиграят такъв мач от началото на края – без нито един минимален спад на игрището. Играха феноменално днес. Не че ние сме били толкова слаби, но просто те бяха действително феноменални”, добави още Константинов.

Лигата на нациите продължава за България със следващия турнир, като още рано в понеделник тимът лети за Япония, където освен срещу домакините го чакат мачове с Полша и Италия.

"Съжалявам за загубата от Австралия, защото се оказа безсмислено, че тръгнахме да даваме почивка на някои титуляри. Съжалявам за феновете, за хората, които подкрепят отбора, независимо че според мен трябваше във всякаква формация трябваше да спечелим вкъщи, без да подценявам Австралия. Те показаха и днес, че могат да играят и направиха едно интересно 2:3 срещу Сърбия." 

"Съжалявам за този мач и за това, че не дадохме една победа на публиката в София, която дойде да ни подкрепи. Но аз поемам лично вината, не я хвърляйте към момчетата. Това беше мой избор. Обикновено не сменяш напълно 6-те, а аз го направих и затова я записвам на себе си вината специално за мача с Австралия. Ще се опитаме да се съберем за турнира във Варна, да имаме малко повече свежест и след това за последния”, заяви Пламен Константинов.

"Сигурно ще трябва да им предложим нещо малко повече на феновете. Ако бяхме спечелили първия ден срещу Сърбия, съм сигурен, че днес залата щеше да е пълна. Според мен българският фен и любител много-много не обича да ходи на мач, ако ще губи. Иска да печели и за това и ние трябва да ги дръпнем с някоя победа, с някоя хубава игра, за да дойдат да ни подкрепят и да има повече вяра. Това зависи и от нас. В крайна сметка си мисля, че българите обичат волейбола. Подкрепата е по-важна, когато има някакви проблеми и спадове. Тези момчета имат нужда от подкрепа, не ги винете прекалено много, защото са дошли да играят за страната си. Могат да отидат и да си почиват, но играят. Дори само за това заслужават подкрепата”, добави селекционерът на България.