Българският национален отбор по волейбол за мъже не може да стори чудото и загуби с 0:3 (17:25, 15:25, 21:25) в София в последния си мач на родна земя от група 5 в Лигата на нациите. Така "лъвовете" записаха 3 поредни поражения на родна земя, след като по-рано през уикенда паднаха от Сърбия и Австралия.

Руснаците показаха непреодолимо по-висока класа и показаха защо бяха подчертаният фаворит в сблъсъка. За целия мач само един-единствен път България поведе в резултата (при 2:1 в третия гейм), а атаката на "сборная" беше наистина феноменална. Тимът на Сергей Шляпников записа 38 успешни нападения (срещу 25 за "трикольорите"), 7 директни точки от сервис (срещу само 2 за нашия отбор) и допусна цели 6 грешки по-малко. Капитанът Игор Кобзар се радваше на истински лукс по отношение на това с кои нападатели да комбинира, след като Дмитрий Мусерски, Егор Клюка и Константин Бакун се представиха на изключително високо ниво.

Клюка завърши като най-резултатния на терена с 16 точки, а Мусерски прибави 13, болшинството от които дойдоха в третия гейм. В първите два звездата на тима определено липсваше, а фактът, че тогава руснаците спечелиха с най-големи разлики в точките, казва достатъчно.

За родните национали най-добре в атакуващ план се представи Николай Учиков с 10 точки. Въпреки този актив нападателят по никакъв начин не изпъкна на общия фон. Както самият селекционер Пламен Константинов отбеляза в не един от анализите си в паузите, играчите му действаха с прекомерно голям респект спрямо съперника и реално в нито един момент не дадоха качествен отпор.

След трите поредни поражения България отиде на 10-о място с актив от 2 победи и 4 поражения. Русия заема 4-ото място с 4 успеха и 2 загуби. Лидер е съставът на Полша, който загуби само веднъж в откриващите си 6 двубоя.

Още утре в 6 часа сутринта "лъвовете" заминават за следващия турнир от Лигата на нациите, който ще се проведе в Япония. Там освен срещу домакините ще имаме мачове срещу Италия и Полша.

Най-интересното гейм по гейм:

Първи гейм - 17:25

Началото на мача е бе подчертано лошо, като атаките ни по никакъв начин не притесняваха руснаците. "Сборная" бързо дръпна с 3:0, а първата ни точка дойде след грешка на съперника при начален удар. Бомбен ас на Тодор Скримов съкрати изоставането ни до 4:5, а последвалият му сервис също беше много мощен, но руснаците се организираха и Бакун вкара със забивка по късия диагонал. Първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за Русия, а до него нашият тим имаше една-единствена успешна атака на Николай Учиков.

Русия продължи методично да поддържа преднината си, която нарасна с още една точка, когато Скримов получи неудобна топка и беше хванат на троен блок - 7:11. Защитната игра на съперника продължи да ни създава огромни затруднения, а изоставането ни нарасна до 8:14. "Сборная" без проблем се оттегли на второ техническо прекъсване с комфортен аванс 16:11.

Грешките ни при началния удар максимално улесниха руснаците в заключителните етапи на гейма. В даден момент изостанахме с 15:22. Накрая "трикольорите" опитаха да играят с максимален риск и Братове бе хванат на блок от Власов, с което геймът отиде на сметката на Русия.

Втори гейм - 15:25

Вторият гейм имаше далеч по-обещаващо начало за нашия тим по отношение на атаката. До 3:3 събитията вървяха равностойно, но после руският блок отново ни респектира, а и Дмитрий Мусерски започна да намира ритъма си. Така първото техническо прекъсване беше при 4:8 в наш ущърб.

Имаше зачатъци на подем в играта ни, като Учиков започна по-често да реализира нападанеията си, а Тодор Скримов направи една-две добри пуснати топки. В същото време обаче "сборная" намали драстично броя на грешките си, а атаките на Мусерски през центъра бяха смъртоносни. Неуспешна атака на Валентин Братоев по правата ни отдалечи на пет точки от Русия при второто техническо прекъсване - 11:16. След подновяването на играта руснаците продължиха да ни нанасят удар след удар - Братоев беше хванат на блокада, а след това Салпаров само изгледа как Иля Власов бележи ас за 18:11.

Блокадата ни определено не работеше на ниво, като много често нападателите на "сборная" успяваха да намерят пролуки. Тъкмо по този начин Бакун доведе нещата до 21:13, при все срещу себе си да имаше Скримов, Гоцев и Пенчев. Много преди тази точка беше ясно, че нашите няма как да се борят за нещо повече в гейма, а до края му те спечелиха само 2 точки, едната от която дойде след грешка от сервис на Бакун. Цифровото изражение за успеха на Русия в гейма беше дори по-фрапиращо в сравнение с предния - 25:15.

Трети гейм - 21:25

И тук събитията се развиваха равностойно поне в първите точки. Хубав флот сервис на Светослав Гоцев дори за кратко ни изведе напред за 2:1, но командата на Сергей Шляпников набързо демонстрира, че има пълно превъзходство във всеки един елемент от играта. Първото техническо прекъсване дойде при 5:8, а правещият невероятен мач Егор Клюка записа директна точка от сервис веднага след него. Включването на Гоцев в този гейм беше добро, защото центърът първо направи бърза атака, а след това записа и блокада за 7:9.

"Сборная" имаше много лесно решение срещу нашето съживяване - при следващите си атаки руснаците подчертано играеха през центъра с гиганта Мусерски, който сякаш не можеше да бъде спрян. Разликата бързо се покачи до 9:13 в наш ущърб. Мощният сервис на Карпухов подари още един шанс пред Мусерски, който безжалостно завърши контрата през центъра. Звездата на Русия определено правеше разликата - негов силе сервис се върна в полето на съперника, а Клюка донесе второ техническо прекъсване при 16:11.

Рециталът на Мусерски продължи с ас, който беше абсолютно неспасяем и принуди Пламен Константинов да взима прекъсване. То даде нужния резултат, а може би и Русия рано ни подцени. "Лъвовете" направиха невиждана за целия мач серия оот 4 поредни точки, две от които бяха на Розалин Пенчев (от атака и от начален удар) - 15:17. След таймаута руснаците бързо ни върнаха в реалността - Клюка бе точен по диагонала за кой ли път, а после Бакун директно с начален удар опита да пробие дупка в полето ни. След това дойде ред на още една успешна атака на Клюка - този път технично по късия диагонал - и разликата беше почти възстановена при 20:15. Оттук до края изненади нямаше и сервис на Учиков в аут оформи загубата при 21:25.