Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов отрече обвиненията към него и отбора, че надпреварата в Световната лига е била отписана. Нашите момчета трябваше да победят в последния си мач Аржентина и да се класират за финалния кръг, но паднаха. 

В крайна сметка, "лъвовете" ще се концентрират вече изцяло върху подготовката си за Европейското първенство, което ще се проведе в Полша по-късно тази година. А според Константинов, тези мачове в Световната лига са били много полезни. 

"Ние нищо не бяхме отписали, не е хубаво да анализираш, без да си вътре. Играхме три дни, а пътувахме четири. Имаше момчета, които до сутрешния мач със Сърбия имаха проблеми да скачат. Нищо не бяхме отписали, просто след този преход и с всичките проблеми, не можехме да сме готови за мача с Бразилия." 

"Девет мача могат ли да се изиграят с шестима волейболисти? Затова дадох шанс и на други момчета, затова не сме отписвали нищо. Искахме да се класираме, въпреки че ни усложняваше програмата. Няма никаква стратегия да не се класираме на финалите. Иначе ние не сме кацнали още, те вече са ни анализирали...", заяви Константинов. 

Той призова медии и функционери да пазят националния отбор и да не се отнасят към момчетата в него с негативизъм, защото това им влияе на представянето в някои от двубоите. 

"Естествено, че има интерес и голямо внимание се обръща на отбора, но трябва малко да си пазим момчетата, които играят в националния отбор. Не трябва да прекаляваме с негативизма. В крайна сметка, националният отбор е сред топ-отборите на света. Дали а 4-и, 8-и или 10-и, те са в групата на най-добрите." 

"Нещо негативно продава повече от позитивното и когато се отива в тази посока, хората губят и желание да играят, а това им тежи допълнително в играта. Ако усещат по-голяма подкрепа, ще е добре. Не говоря за треньорите, нас ни критикувайте за всичко, но съхранявайте момчетата. Има играчи, на които им се отразява", сподели още треньорът и коментира Световната лига за следващата година. 

"Няма никакво значение дали изпадаш, или не изпадаш. Философията на световната федерация е да участват само богатите отбори. Не им е философията да участват най-добрите. Държи ни това, че имаме страхотна публика и че имаме отбор, който играе наравно с най-добрите. Не можем да се сравняваме с много от държавите по средства." 

"Световната лига започна като идея да се популяризира волейболът, докато сега се търси комерсиалният елемент. Догодина април месец свършват всички първенства, през май месец ще е подготовка само за националните отбори. Догодина някой саудитски принц може да пожелае да си купи турнир от Световната лига и да събере най-силните отбори." 

"Ще им даде една добра отправна точка за размисъл за това, което се опитвам да налагам в играта на националния отбор. Говоря за самите детайли в играта. Като видят, че нещата, на които държим и на които не обръщаме чак такова внимание на моменти", заяви още Константинов.