Националният селекционер на българския волейболен отбор – жени – Иван Сеферинов коментира двубоя с Турция от 4-ия кръг на квалификациите за Световното първенство по волейбол. Нашият състав загуби с 2:3 гейма, а специалистът на определи този мач, като „мач на истината“. Той добави, че шансовете на отбора ни във втория квалификационен турнир ще бъдат по-големи.

След поражението от южните ни съседки волейболистките ни имат минимални шансове да спечелят директна квота за Мондиала в Япония през 2018 година. Теоретична възможност волейболистките ни да завършат на 1-о място в групата все още съществува, но тя минава през чиста победа за тях в последния мач, както и поражение с 0:3 или 1:3 на туркините в неделя (4 юни).

„Основните причините ги отдавам на изтърваването на третия гейм, където водехме и загубихме пет начални удара от седем изпълнения. Но да не забравяме, че този мач бе на истината. Турция бе фаворит от началото. Самите точки в геймовете показват колко равностойни сме били“, започна специалистът.

„В четвъртия гейм така стана, че поведохме и в петия гейм, където започнахме с лоши изпълнения, това даде аванс на турския отбор. Това изигра главната роля да загубим тайбрека. Не бих казал, че физическите сили не стигнаха, колкото концентрацията“, добави наставникът.

„Шансовете на втория квалификационен турнир са по-големи. Сега се класира Гърция, Чехия, България и Холандия. Чакаме другите два отбора за квалификацията и как ще бъде направен“, завърши специалистът.