Селекционерът на националния отбор по волейбол за жени Иван Петков даде "много добра" оценка за представянето на тима на Световното първенство в Япония, на което "лъвиците" заеха 12-о място.

"По средата. Мисля, че е повече от добра, даже много добра. Много млад отбор, отбор, кото тепърва ще доказва своя потенциал, качества, развитие. Много се повтаряме за тежките групи, потоци, това, което трябваше да се случи, се случи. Победихме в мачовете, които трябваше. Единствено ме е яд за мача с Турция."

"Пътят е да се борим да се влезем в топ 8. Там това е целта, която трябва да има този отбор. Ще дадем всичко от себе си да се класираме за Олимпиадата. Първото нещо беше да се класираме за Виена, поставихме основи, направихме колектив. Свършихме не малко работа това лято. Те са млади момичета, които след всеки един сблъсък показваха развитие. Този отбор имаше много трудни моменти, в които показахме, че имаме характер."

"Не смятам да отговарям, то винаги има критики, ако няма критики, по-лошо. Ако един състезател откаже, значи няма място в националния отбор."

"Не сме гонили топ 8. Гонихме всеки един мач. Това бе много трудно постижима цел за момента. Това, което успяхме, е много добре."

"Не сме много далеч, но ни трябва време да свършим определена работа. Нека не се натоварваме с големи надежди, нека работим и показваме същия ентусиазъм като до този момент. Да си изграждаме манталитет, пък те успехите ще дойдат. Догодина ще имаме доста сериозни състезания."

"Движим се в правилната посока, те резултатите го показват. Аз все още не мога да кажа къде е максималният потенциал на този отбор. Поставихме основи. Поне 2 години още ни трябват."

А на въпрос, дали бъдещето на тима е свързано с него, Петков отговори: "Аз не се притеснявам. Когато решат и са готови с договор, аз съм насреща за разговори. За мен това не е на дневен ред. Най-малкото имаме перфектна комуникация с федерацията. Ние като отбор не можем да се оплачем от нищо. Всичко е било повече от коректно."