Андрей Жеков започва от днес работа в Левски София. Най-успешният български разпределител през последните близо 15 години се завръща в клуба, от който е тръгнал към големия волейбол. Жеков прекрати състезателната си кариера и реши да се насочи към треньорската професия. Той ще бъде помощник на дългогодишния си съотборник в Левски, Пиаченца и националния тим Владимир Николов. Жеков ще помага и за развитието на разпределителите в школата на клуба. Дебютът му на пейката на „сините” ще бъде този петък в домакинския мач с Добруджа 07. Срещата е от 18,30 ч в столичната зала „Универсиада”.

Преди 3 години Андрей отново се присъедини като играч към мъжкия отбор, но тогава се възстановяваше от тежка травма и за близо 3 месеца влезе в ролята на старши треньор. Той игра в плейофа със Славия за оставане в Суперлигата, спечелен с 3:0. След това пък започна новият проект за възстановяването на „Левски София” и превръщането му в един от водещите клубове у нас.

Състезателната кариера на Жеков стартира в Славия, с който едва 16-годишен става шампион. На 19 се мести в тогавашния Левски Сиконко и в периода 1999 – 2006 г. печели още 6 титли и 5 купи на страната. След това поема към чужбина и кариерата му преминава през Нефтяник (Рус), Патрон (Гър), Олимпиакос (Гър), Галатасарай (Тур), Пиаченца (Ит), Томис (Рум), Бешикташ (Тур) и Галац (Рум). Жеков има над 250 мача за националния отбор, с който печели три бронзови медала – от световното първенство в Япония (2006 г.), Световната купа в Япония (2007 г.) и европейското в Турция (2009 г.).

„Доволен съм, че ще имам възможността отново да се занимавам с волейбол и се надявам да се справя в новото поприще. Имам известни наблюдения върху отбора,но тепърва ще се запозная в детайли. Събрани са както опитни играчи, с които дори съм се състезавал, така и млади, талантливи момчета”, заяви Жеков при завръщането си.