Българският национален отбор по волейбол допусна поражение от Япония с 2:3 гейма във втория си мач от Лигата на нациите във Варна. В отделните части срещата се разви при 25:22, 19:25, 25:16, 19:25 и 19:21. Момчетата на Силвано Пранди се бориха до последно в зала „Конгресна“ след доброто начало на мача, но някои колебания, особено в тайбрека, им костваха успеха. 

Така тимът ни, който в петък подчини Австралия, инкасира пето поражение в надпреварата. С актив от 8 точки „лъвовете“ са на 12-ото място. Позиция пред тях е Япония със същия актив, но с по-добри показатели.

В неделя „трикольорите“ ще изиграят третия си мач от състезателния уикенд в надпреварата. Отборът ни се изправя срещу Италия. „Адзурите“ по-рано подчиниха „кенгурата“, които ще спорят с волейболистите от Страната на изгряващото слънце.

Селекцията ни започна добре мача, като въпреки някои колебания в посрещането, показа чудесна игра в атака. Във втория гейм „трикольорите“ показаха някои колебания, което позволи на гостите да изравнят, 

Първи гейм - 25:22

Мачът започна равностойно, а при 8:7 в полза на Япония дойде първото техническо прекъсване в мача. След подновяването на битката, двубоят вървеше точка за точка, но все пак момчетата на Силвано Пранди успяха да вземат два пункта аванс преди втората пауза. Японците стигнаха до изравняване - 18:18 - когато Накагаичи поиска прекъсване. То не разколеба Соколов и компания, които дръпнаха с 21:18. Въпреки опитите на щаба на Япония да обърне нещата в своя полза, българските волейболисти контролираха играта до края на първата част, а грешка на сервис на Онодера донесе победната точка за „трикольорите“ - 25:22. 

Втори гейм - 19:25

Втората част започна с три последователни точки за японците. Постепенно обаче „лъвовете“ изравниха играта, и след четири последователни точки се оттеглиха с пункт аванс при първата техническа пауза. След подновяването на играта сякаш съставът на Пранди позагуби концентрация, а това позволи на Япония да направи серия от три последователни точки и да поведе с 10:8. В тази ситуация Пранди поиска прекъсване, но и след него българите показаха колебания, от които умело се възползваха японците. Постепенно преднината им набъбна на 6 пункта, когато „трикольорите“ предприеха акция по стопяване на пасива. Българите заредиха три поредни точки, като намалиха на 3 изоставането си. Япония имаше 4 точки аванс при втората техническа пауза, а малко след това българите се приближиха на 2 разстояние от опонента. Блокаут на Розалин Пенчев направи разликата между България и Япония само точка – 18:19. Съставът ни обаче не се възползва от тази възможност за обрат и в крайна сметка, състезателите от Страната на изгряващото слънце затвориха гейма при 25:19.

Трети гейм - 25:16

Третият гейм започна равностойно, но постепенно България установи контрол и така се оттегли на първата техническа пауза с аванс от 2 точки преднина. Продължително разиграване и добра изява на блокада на Тодор Скримов донесоха 11-ата точка на България и преднина от 2 пункта пред азиатския съперник. България записа три поредни пункта, за да поведе с 15:11, като третият дойде след топка пратена от японците в аут. И мрежата помогна на момчета на Пранди, за да запишат 16-ата си точка в този гейм. Така с преднина от 5 посрещнаха второто техническо прекъсване. До края на частта България затвърди доброто си представяне и заслужено се поздрави с успеха – 25:16 – и отново излезе напред в резултата. 

Четвърти гейм - 19:25

Четвъртият гейм стартира точка за точка, а при 8:7 в полза на българските волейболисти дойде и първото техническо прекъсване. След него гостите заредиха две последователно точки – 8:9, преди Пранди да поиска пауза. Това обаче не наруши серията на азиатския отбор, който записа още четири последователни пункта – 8:13. Това накара селекционерът на България да поиска ново прекъсване, но след него Япония наниза нова точка – 14:8. Хубава българска блокада спря силната японска поредица – 9:14. При 16:10 в полза на Япония дойде втората техническа пауза. Япония контролираше развоя на събитията до края на частта и с 6 точки аванс затвори частта – 25:19.

Пети гейм - 19:21

България спечели първата точка в тайбрека, но след това Япония демонстрира по-голяма концентрация. Момчетата на Накагаичи установиха контрол и поведоха. Българските волейболисти обаче не се предадоха и на няколко пъти изравняваха. Те стигнаха и до 14:14, след което селекционерът на Япония поиска прекъсване. След подновяването на играта гостите спечелиха нова точка, но домакините веднага изравниха – 15:15. В последствие играта се развиваше точка за точка, преди Япония да поведе с 20:19, а след това да спечели и решителната 21-ва точка за крайния успех – 21:19.

Соколов: Трябва да се научим да играем срещу отбори със силен сервис