Бившият български национал Смилен Мляков се надява на две победи над родния ЦСКА. Диагоналът този сезон играе за полския Ченстохова и жребият му отреди да спори на полето срещу тима, който държи правата му. „В сърцето съм си червен, но се надявам два пъти да победим ЦСКА. Ние сме по-стойностният тим” сподели пред Гонг Мляков от Полша.

На 9 декември неговият Ченстохова гостува в София на бг-шампионите, а само 7 дни по-късно на 17-ти пък ЦСКА ще пътува, за да играе в Полша. Това са и двата клуба, които се очаква да определят третото и четвъртото място в група А на най-престижния клубен турнир в Европа.

Само преди дни след страхотна игра в местното първенство, българинът получи от ръцете на съотборника си Бартман приза за най-полезен играч, въпреки че специалистите го бяха дали на полския национал. Той силно се надява отново да облече националната фланелка, след като е направен най-добрият избор за селекционер – Силвано Пранди. Мляков на шега каза и: „Говоря италиански и ще може да се разберем с треньора”.

Смилен, който миналият сезон стана №1 в две държави - настоящ шампион на Италия с Тренто и на Ливан с Ануар, сега очаква по-трудна битка към върха. В Ченстохова той живее с три принцеси – съпругата му Марияна и двете дъщерички Рая и Лия.

Ето какво каза още пред Гонг от Полша Смилен Мляков:

Доста съм щастлив със семейството си в Полша. Условията, отборът и градът са добри, само дето не играем много стабилно, защото сме млад и нов тим. Нужно ни е да поиграем и да се обиграем. Тук волейболът е на голяма почит и се инвестират доста пари. Като играеш добре, хората те гледат с уважение.

Много трудно ще стана шампион и на Полша, но не е невъзможно. Имаме голям потенциал и може да бием абсолютно всеки.

ЦСКА притежават правата ми. Сърцето ми винаги ще остане червено, просто сега Ченстохова ми плащат и аз трябва да играя. Излизам срещу ЦСКА и трябва да победя. Силно се надявам да победим и в двата мача. Май сме по-добрият отбор. На ЦСКА липсва опит в международните мачове. Преди, когато играех за червените нямахме пари, за да продължаваме напред в евротурнирите и трябваше да падаме, за да изкараме сезона.

Една от причините да се махна от Италия и да дойда в Полша бе, че от резерва сега съм основен играч. Не само заради повечето пари, по-добрите условия, Шампионската лига. Просто бях гладен да играя!

Имам три принцеси, които ме радват вкъщи, растат, хубавеят, палуват, бият се, обичат, говорят, редят пъзели, рисуват! Жестоко е! Аз съм щастлив мъж! Съпругата ми Марияна е винаги много красива, поддържаща и подкрепяща ме. Градът ни е доста красив, без комунистически блокове, разхождаме се, ядем сладолед.

Силно се надявам да бъда отново национален играч. Винаги ще имам тази надежда. Това е голям трамплин и признание. Ще дам всичко от себе си, за да попадна отново в отбора. Поне говоря италиански и ще може да се разберем с треньора. Силвано Пранди е капацитет в света, най-добрият избор за селекционер. Раул Лозано е поискал 200000 евро, за да дойде треньор на България, а това е малко смешно.

През лятото ще трябва да се оперирам. Имам проблем с рамото, но интервенцията няма да ми попречи за следващия сезон. За два месеца ще се възстановя. Трябваше да се оперирам още миналото лято, но времето не ми го позволи.

Аз съм доста критичен и то невероятно много към самия себе си. Мога да кажа, че въобще не харесвам начина, по който аз играя волейбол. Имам друга идея в главата за това, което искам да направя, но физическите ми способности не ми го позволяват. Затова доста често съм ядосан на самия себе си.

Съотборниците ми са невероятно талантливи млади състезатели. Нямам никакви проблеми с тях. Като се борим, се борим заедно. Като паля себе си в играта и те се палят покрай мен.

Когато си на 1-2 бутилки водка, няма как да не си гол до кръста. Тук в Полша се пие повече, отколкото в България, черпят се хората. Феновете ни по трибуните са емоционални. Нашите фенове са известни в цяла Полша и като проблемни, и като емоционални. Сега май се организират да ни подкрепят и в Гърция, и в София. Не съм обърнал голямо внимание на мажоретките ни „Контра”.