Женският волейболен шампион на България Марица (Пловдив) приема ЦСКА (София) в среща реванш от финалния плейоф в Националната волейболна лига Демакс. Двубоят е днес от 16:00 часа в зала Сила в Пловдив.

Маричанки спечелиха първия мач в София с 3:1 гейма и взеха аванс с 1:0 победи в битката за титлата. При успех утре Марица ще спечели своята осма поредна титла в НВЛ. За първи път обаче тя може да бъде пред публика в Пловдив. През миналата година Жълто-сините вдигнаха трофея отново в Пловдив, но заради коронавируса финалната среща срещу Казанлък Волей (Казанлък) беше пред закрити врата. Маричанки достигнаха до финала, след като победиха с 2:0 победи Перун (Варна) в четвъртфиналните плейофи и ДКС Варна (Варна) в полуфиналните сблъсъци също с 2:0 победи. ЦСКА отстрани Берое (Стара Загора) на четвъртфиналите с 2:0 победи, а на полуфиналите се справиха с Казанлък Волей (Казанлък) с 2:1 победи.

До момента през сезона Марица и ЦСКА се срещнаха четири пъти. В двубоите от редовния сезон в първата среща в Пловдив Марица победи с 3:0 гейма, а в София Жълто-сините спечелиха с 3:1 гейма. В полуфиналните в турнира Купа България Марица отново спечели с 3:0 гейма. В първия финален сблъсък в четвъртък маричанки спечелиха с 3:1. ЦСКА стана и първият отбор през този сезон, който взема два гейма на шампионките.

Eвентуална трета среща е планирана за 29 март, от 18:00 б.в. отново в зала Сила.

Съдии на двубоя ще са Ваня Първанова и Весела Лазарова. По време на двубоя ще бъдат наградени и победителите от играта Играй и спечели с Марица. Входът за зрителите е свободен.

Любопитни факти:

Треньорът на Марица Борислав Крачанов е на втори път в кариерата си на финал. През миналата година той беше начело Казанлък Волей, който загуби финала от Марица. Сега Крачанов, който е най-младият треньор в НВЛ може да стане шампион за първи път в кариерата си.

Марица е вдигала трофея в НВЛ в Пловдив. Това се случи през миналата година, но за първи път през тази маричанки могат да станат шампионки пред публика в Пловдив. Маричанки имат още два спечелени трофея в Пловдив през 2012г. и 2019г., когато тимът спечели Купа България.

Марица е шампион седем пъти поред и утре може да направи титлите общо осем. Тимът е еднолично трети по трофеи в женския волейбол в България. На първото място е Левски с 28 титли, а ЦСКА е на второто с 24 трофея.

Марица и ЦСКА играят за трети път във финал на НВЛ. До момента маричанки нямат победа във финала срещу Червените. Те загубиха титлите през 2010 и 2011г. Сега Марица ще има възможност да спечели за първи път срещу ЦСКА във финал на НВЛ.