Пловдивският женски волейболен клуб Марица вече работи по идеята за създаване на професионална женска Балканска лига по волейбол, в която водещи клубове от полуострова да могат да играят повече мачове на високо ниво, отколкото им позволява календарът на вътрешните първенства в отделните страни.

Предстоящият международен турнир за Купа Пловдив, в който ще участват още три елитни отбора от съседни балкански страни, е първата стъпка от осъществяването на проекта на Марица за такава Балканска лига. 

„Това, което имаме като идея още от миналата година, е с други клубове от Балканския полуостров да организираме инициирането на професионална Балканска лига”, обясни мениджърът на ВК Марица Пловдив Борис Халачев.

„В момента има официална Балканска купа, която представлява един турнир на едно място. Нашата идея е да се играе на разменено гостуване или, ако това не може да стане по организационни или финансови причини, всеки участващ отбор да организира по един домакински турнир между септември и април. Ако отборите са шест или повече, ще бъдат разделени на две групи, след което ще има финална четворка на едно място за излъчване на балкански шампион. Българска федерация волейбол подкрепя нашата идея. Колегите от Румъния също са провели разговори с тяхната федерация. Допада им идеята. Допада и на колегите от Турция. Тръгваме малко с подход отдолу нагоре. Първо искаме да намерим клубове, които харесват идеята, после те да говорят с техните федерации по места и накрая да се повдигне тази идея пред Балканската волейболна асоциация”, каза Халачев.