Отборът на Марек Юнион-Ивкони (Дурница) победи като домакин Нефтохимик 2010 (Бургас) с 3:1 (25:21, 23:25, 25:20, 25:12) в първия мач между двата отбора от полуфиналите на на Суперлигата, игран в дупнишката зала Спортна.

Така волейболистите от Дупница поведоха с 1:0 победи на съперника на полуфиналите. Реваншът е на 28 март от 18:00 ч. в добричката зала Добротица. Вторият мач е в Добрич поради заетост на зала Младост в Бургас, което води до невъзможност за нефтохимиците за провеждане на мача пред собствена публика

Над 900 зрители изпълниха зала Спортна, за да дадат подкрепа на своите любимци по пътя към спечелване на титлата.Трудният мач между двата отбора за Купа България в Габрово, в който Нефтохимик едва не изхвърли Марек от борбата за трофея си каза думата и домакините започнаха с известно напрежение в срещата. Това доведе до гонитба в резултата и много обрати в първите две части, като нефтохимиците отново показаха възможности и доведоха развоя до равенство 1:1 гейма. Много силен мач за своите обаче отбеляза разпределителят на Марек Гьорги Гьоргиев, който с умелото си диригенство бе в основата на успеха в следващите две части.

В третият психологически гейм, играта продължи равностойно, като решителният момент бе при равенството 16:16. Три последователни точки на домакините им донесоха предимство, което те запазиха да края и спечелиха частта, като поведоха с 2:1 гейма.

Това явно подейства негативно на гостите, като в четвъртата част те нямаха същите съпротивителни сили. При 13:10 за Марек спасена топка от страна на либерото Мартин Божилов, която тупна в полето на противника, даде тон съотборниците му и дупничани с реализираха впечатляваща серия от девет последователни точки до 22:10 в тяхна полза. Така те безпроблемно взеха гейма и печелиха крайната победа, като оставиха съперника на скромните 12 точки.

Реализатор за Марек стана Тодор Вълчев с 20 точки. Костадин Гаджанов добави 14 за победата. За Нефтохимик Петър Христов завърши с 18 точки.

Информация на bgvolleyball.com