Отборът на Лукойл Нефтохимик сдаде Купата на България, след като на полуфинал бе надигран от Марек Юнион Ивкони с 3:1 гейма (25:22, 25:18, 11:25, 25:22).

 

Бургазлиите за почнаха добре в срещата и поведоха с пет точки (10:5). Имаха аванс и при второто техническо прекъсване – 16:13, но дупничаните изравниха за 18:18 и поведоха в резултата, за да затворят частта с 25:22.

 

Този обрат се отрази на играчите на Северин Димитров, които правеха много грешки през втория гейм, допуснаха голям пасив и въпреки насърчаването на Андрей Николов с думите „хайде малко” не успяха да спрат Минчо Минчев и Цветан Соколов, и Марек взе частта с 25:18.

 

В третия обаче Лукойл Нефтохимик се амбицира, затвърди играта си и пред погледа на спортния директор Сашо Везенков не позволи на съперника да неутрализира преднината им от средно по пет точки в началото на гейма. След второто техническо прекъсване при 16:9 за петролния тим най-добър на полето бе все още настоящия шампион на Италия Васил Стоянов. Неговият първи ас дойде за 19:9, направи го и за 21:9. Венелин Кадънков последва примера му за 24:10, а след грешка на дупничани геймът бе взет с 25:11.

 

Четвъртата част започна много равностойно с добро посрещане за дупничани на Христо Запрянов. Васил Стоянов направи нов ас за 6:5, но при разиграването след 6:6 Андрей Николов се сблъска лошо с Минчо Минчев край мрежата и остана съмнение за изкълчен глезен. Разиграването не завърши, а при подновяването на играта Кадънков записан ас, който бе отсъден директно на 8:6 за Лукойл. Проблемът на Николов не се оказа сериозен и той се върна в игра след няколко разигравания, но тогава беше късно, тъй като Марек вече водеше с 16:11 след ас на Цветан Соколов. Чрез Стоянов и Петър Кирчев бургазлиите догониха на точка съперника, но Марек не допусна изненада, затваряйки гейма с 25:22, класирайки се на финал за първи път в последните години. Така утре от 17:30 часа дупничаните ще се изправят срещу ЦСКА в сблъсък за трофея.

 

Най-резултатни за победителите бяха Минчев със 17 точки и Соколов 16. За загубилия купата си Лукойл Нефтохимик Младен Младенов постигна 18, а Стоянов 16 точки.