България ще има двама участника в клубните евротурнирите по волейбол при мъжете през сезон 2009/2010. Вицешампионите от ЦСКА ще мерят сили за втора поредна година в Шампионската лига. Марек Юнион Ивкони пък депозира документите си за третия по сила турнир – Чалъндж къп.

Страната ни няма да има трети представител, въпреки че имаме квота. ЛукОйл Нефтохимик отхвърли поканата да играе европейски мачове. От бургаския тим споделиха пред Гонг, че са отказали и не са депозирали документи, заради малкото време, което са имали. Миналия сезон тимът на Северин Димитров стигна до втория кръг на Чалъндж къп, като последният им мач бе в средата на ноември и отпадна след „златен гейм” срещу украинския Локомотив Киев.

Преди година при потвърждаването на поредното евроучастие на Ники Николов и компания, спортният директор на ОСК ЛукОйл Сашо Везенков се оплака, че в България участието в клубните надпревари на Стария континент не носи приходи, а само разходи. „Всеки един мач повече, означава за нас повече финансови затруднения!”, бяха думите му пред Гонг. Следващия сезон бургазлии няма да имат подобни разходи.

От лагера на ЛукОйл Нефтохимик споделиха още, че не е говорено относно селекцията на тима за сезон 2009/2010. Това ще стане след като всички отбори от ОСК ЛукОйл приключат участието си в държавните първенства. Наставникът Северин Димитров има още една година договор с тима.

Пред Гонг Северин Димитров обяви: „Ще си изпълня договора с ЛукОйл Нефтохимик. Ще водя тима още една година. Оставам в Бургас”.

При дамите България ще бъде представена в Европа от шампиона и носител на Купата Левски Сиконко. Сините волейболистки вече са заявили това свое желание и очакват съперничките си в Чалъндж Къп.