Президентът на Българска федерация по волейбол инж.Данчо Лазаров сподели пред Гонг очакванията си за новото 69-то първенство при мъжете, но не отговори на въпроса дали централата ще трябва да избира нови двама селекционери на националните ни отбори за мъже и жени.

Гонг го попита дали БФВ ще има задача да избира нови старши треньори на мъжете и жените, при което Лазаров каза: „Не мога в момента да отговоря на този въпрос”.

Относно началото на Суперлигата и Висшата лига президентът на централата сподели:

Очаквам едно интересно първенство, въпреки че предварителните виждания са, че безспорно ще има един ярко изразен лидер ЦСКА, който направи добра селекция, готвейки се за Шампионската лига. Струва ми се, че и другите отбори са се подготвили. Наистина ще бъде интересен шампионатът! Още повече, че вече са 12 отборите. Така или иначе рано или късно ние трябваше да достигнем тази цифра в Суперлигата. Не приемем коментарите в това отношение, че отстъпват на другите по качества двата тима извън десетката, които се включиха. Но ще видим, нека почне шампионатът.

Безспорно за нас като федерация е плюс, че в Суперлигата и то като титуляри по клубовете си, ще участват всичките ни младежки национали. Ние тази година обърнахме много голямо внимание на тези две формации, на които им предстоят много отговорни състезания – младежи и кадети. Във Висшата лига пък тимът ни кадети ще играе под името Родопи. Тимът е събран на централизирана подготовка в Пловдив. Надявам се наистина добре да се обиграят тренирайки, живеейки заедно, играейки в един отбор, да са готови за европейската квалификация и да я спечелят в началото на месец януари.

Не бих могъл да гадая къде ще е изненадата тази година в първенството. Не знам дали може да се говори за изненада, но поне се надявам да станем свидетели на един много оспорван шампионат, който ще помогне за растежа на състезателите.

Премахването на турнирите в първенството не намалява влиянието и присъствието на спонсорите. Преди дори с тяхното участие, федерацията доста добавяше към финансите за тези турнири. Но ако в календара се отвори възможност може да организираме един или два турнира под някаква форма. Всичко зависи от участниците ни в европейските турнири и преди всичко ЦСКА, които играят в Шампионската лига!

Дано червените продължат напред и отидат в заключителната фаза! Ако това се случи, вероятно няма да има допълнителни турнири. Из цяла Европа обикновено в края на годината се правят коледни турнири. Надявам се, че наши отбори ще получат покани за част от тях. Това за тях ще бъде едно допълнително натоварване. Също така Купата на България предстои да се изиграе.

Целта ни е всеки отбор да може да изиграе между 30 и 40 мача по време на първенството.

Въобще не ме изненадва, че Габрово е вторият ни евроучастник. Дори точно обратното – трябва да се изненадват другите отбори, които не заявиха участие в турнирите. Да пожелаем успех на Габрово и да ги поздравим за куража. Все пак това е едни съвсем нов клуб и отбор. Дано успеят да се придвижат по-напред в класирането.

Има доста интересни мачове в първия кръг на Суперлигата и не мога да реша на коя среща да отида. Ето, вижте в Каварна гостува Левски волей, в Дупница отива Славия, в Бургас ще играят ЛукОйл Нефтохимик и Пирин. Интересен кръг предстои като начало на първенството.

Радващо е, че и към втория ешалон – Висшата лига има интерес. Така географията на волейбола ни доста се разшири. А това трябва да го отчетем като един безспорен успех! Това е и целта на федерацията – да разширяваме географията, да увеличаваме броя на центровете и броя на отборите участници, конкуренцията да се повишава. Задача №1 пък е растеж на нови състезатели, които да попълват нашите национални формации като започнем от кадетите и най-малките, за да стигнем и до мъжете.