Тодор Алексиев може да дебютира за новия си тим Газпром-Югра (Сургут) още тази събота, научи Гонг. Националният посрещач трябваше днес да бъде представен за ново попълнение в тима от руската Суперлига, но от вече бившия му клуб Монца избързаха и информираха италианските медии по-рано.

Алексиев става вторият български национал в селекцията на Пламен Константинов след центъра Теодор Тодоров.

Гонг научи от треньора на състава от Сургут Пламен Константинов интересни подробности относно преминаването на Алексиев от Италия в Русия - за тежките преговори, за нежеланието на Монца, на треньора Дзанини, на президентката Габана да пускат посрещача в русия и да се разделят с него и т.н.

Ето какво разказа от Сургут за Гонг старши треньорът Пламен Константинов:

Знаете, че имахме визови проблеми с привличането на кубинеца Райдел Пой. Отказаха да му дадат виза поради проблеми с гражданството. Пой поиска и политическо убежище в Италия, а поради тази причина още няма валиден паспорт, а това бе и една от причините да му откажат работната виза за Русия.

В края на месец октомври е доста сложно да се намери класен свободен състезател. Затова логически бе ред да се насочим към откупуване на състезател, който има договор с друг клуб.

Имахме разговори с доста волейболисти, но предпочетох да направим по-български отбор. Избрах точно Тодор Алексиев. Не беше лесно защото истината е, че Монца не искаше да пуска Алексиев в Русия. Тяхното желание беше той да остане. Говорих няколко пъти с треньора Емануеле Дзанини. Накрая се стигна да преговарям лично с президентката на Монца Джулиа Габана, а тя ми заяви, че няма никакво желание да пуска Тошко в Русия, но трансферът ще зависи от неговото решение. Тя ме увери, че е идвала до България, за да се осъществи трансфера му в Монца, че много  го харесват и ще им е от полза.

Истината е, че в Монца основен състезател на поста на Алексиев е Шон Рууни. Американецът направи много силен сезон миналата година. Сериозен риск е да се разчита, че Тодор ще може да се пребори с факта, че вече Рууни изигра един сезон, по-сработен е с тима, който е и един от любимците на местните фенове и на ръководството. Рууни имаше основен принос да класирането на Монца в европейските турнири след доста години.

Идването на Тошко Алексиев в Сургут е по-добрият и по-правилният ход и за него в предолимпийска година, да има повече мачове като титуляр. След италианското първенство, руското е най-силното в Европа с равностойни отбори, тежък шампионат.

Погледнато от всички страни трансферът е добър: за Тодор Алексиев като ниво и игрово време, за националния отбор, а и това, че ще се чувстват по-добре двама българи на едно поле заедно.

Надяваме се Тодор Алексиев да дебютира за Сургут още тази седмица. Ако успее да пристигне и ако няма визови проблеми, ще бъде в 12-те за следващия ни мач с Екатерининбург в събота. Предполагам, че ще пристигне в петък през нощта и ако се наложи, ще го използвам още в събота.