Женският национален отбор на България триумфира в Златната европейска лига, след като на финала в Будапеща надигра категорично домакина Унгария с 3-0 гейма.

България спечели Златната европейска лига!

Момичетата на Иван Петков срещнаха по-сериозна съпротва само във втората част, която спечелиха с 27:25. В първата и третата интрига нямаше и тимът ни ги затвори на съответно 12 и 14. Сега пред водения от Иван Петков тим предстои ново предизвикателство- участие в турнира за Купата на претендентите на FIVB в Лима между 20 и 24ти юни. В груповата фаза България ще срещне Пуерто Рико и Австралия, а първите два тима играят полуфинали срещу завършилите на първо и второ място от другата група, където са отборите на домакина Перу, Колумбия и Унгария. Победителят от този турнир ще участва в плейоф за влизане в Лигата на нациите за следващия сезон срещу завършилия на последно място тим от тазгодишното издание на надпреварата.

Нашите момичета се прибират в София около 18:15 с полет от Рим. Ето какво заяви по телефона за NOVA селекционерът на българките Иван Петков.

„Впечатленията ми са позитивни. Нормално е, щом сме спечелили титлата. Това състезание беше важно за нас. Трябваше да стартираме с победа. Изиграхме 8 мача в кратък период с доста пътувания. Турнирът беше доста труден. Важното е, че се справихме добре и по категоричен начин победихме. Тук е моментът да кажа „браво” на момичетата.  Утре /б.р. неделя/ пътуваме за Перу, където определено ще бъде много важно за националния ни отбор жени.”

„Надяваме се да направим и следващата крачка. Това е нашата цел – следваща година да играем във Волейболната лига на нациите. Там ни е мястото за израстване и за трупане на самочувствие. Тези заключения щеги  правим, след като приключи квалификацията, която предстои. Класирането преминава през много мачове, надяваме се да успеем”, сподели Иван Петков.