Волейболен празник предстои довечера в Студентски град. Финалът за Купата на България между ЦСКА и Лукoйл Нефтохимик ще бъде само началото на масово награждаване.

От 17:30 часа шампионите в червено ще излязат в зала „Христо Ботев” да защитят трофея срещу отбора, който преди него две поредни години печелеше тази надпревара.

Армейците и бургазлии този сезон се разминаха в решителните срещи, тъй като ЦСКА елиминира по пътя към титлата Пирин и Левски Сиконко, а сините се справиха с тима на Северин Димитров на ½-финалите в Суперлигата. В играните четири мача двата тима си разменят по две победи, като ЦСКА завърши на първо място в класирането, непосредствено пред Лукoйл Нефтохимик. Първите две срещи от шампионата играчите на Александър Попов стигат до успеха след 3:1 и 3:0, но след това пък Краси Стефанов,Мартин Пенев, Иван Станев и компания на два пъти сразиха тима на бившия си съотборник Николай Николов с категоричното 3:0.

На трибуните са очаква отново както вчера да подкрепи тима си второто либеро на ЦСКА Антон Василев, който се възстановява след преживяната катастрофа на пътя Самоков – София и след това операция на лицето. Младежкият национал ще може да получи златния си медал заедно с останалите армейци като шампион на България защото след края на финала за Купата ще бъде церемонията по награждаването в Суперлигата на Национална волейболна лига за сезон 2009/2010 и обявяването на носителя на индивидуалния приз за Най-полезен играч (MVP) на първенството.

Непосредствено след това националният селекционер Силвано Пранди ще може да стане част от тържествено честване на цели седем юбилея. Българска федерация волейбол ще отдаде заслужено внимание на 60-ата годишнина от извоюването на първите световни медали на българския спорт - бронзовите от Световното първенство по волейбол за мъже през 1949 година в Прага. Ще бъде припомнен и триумфа преди 45 години - първата ни КЕШ (Купа на европейските шампиони предшественик на сегашната Шампионска лига), спечелена от женския Левски (София) през 1964 г. ще се отбележи и 40-годишния юбилей от втората КЕШ в България, спечелена от мъжкия тим на ЦСКА (София) през 1969 г. няма да бъде пропуснат и третия успех на български тим в КЕШ - 30 години от спечелването й от жените на ЦСКА през 1979 г., след това ще дойде ред да се върнем и 25 години назад до четвъртата КЕШ в родната история – тази на жените на ЦСКА от 1984 г. Няма да бъдат пропуснати още две паметни годишнини: 30 години от първите европейски медали за женския ни волейбол - бронз от Лион`1979 и 50-годишния юбилей на златната медалистка от Европейското първенство през 1981 година в София Ваня Манова.