Едно от най-познатите имена в родния плажен волейбол е това на Евелина Чолакова. Тя е едно и от лицата на новия клуб по плажни спортове. Ева заедно с Десислава Николова и Росица Янева са от лицата на организацията, която иска да развива плажен волейбол, тенис и футбол. “За да се започне от някъде, сформирахме клуб по плажни спортове Sofia beach volleyball academy”, така започна разказа си пред Гонг Чолакова, но освен за професионална насока, тя допълни: “Искаме да учим деца, искаме да направим групи, искаме да популяризираме спорта и да обучаваме хора. В целта на клуба е да предлагаме и треньорски обучения“.

Ето какво разказа Ева Чолакова за новия клуб, олимпийската виза, базите и минималните нужди от 200 тона пясък:

Идеята ни бе да си създадем условия да тренираме целогодишно - не само през лятото, но и през зимата. Идеята ни е да построим закрито игрище с пясък за волейбол, тенис и футбол каквито има стотици в европейските градове. Свързахме се архитекти и инженери. Една такава площадка може да бъде мултифункционална, да помещава плажен тенис, футбол и волейбол. Тези спортове може да си помогнем и да тренираме на едно място. Търсим хора, които могат да ни помогнат защото ние сме състезатели, а не бизнесмени. Търсим инвеститори и всяка подкрепа ни е важна. Търсим инвеститор, за да направим такъв плажен корт и то не за тази, а за следващата зима тъй като вече няма време. Гледаме реално на нещата. Един такъв плажен корт би бил от голяма полза на спорта ни през зимата не само на професионално ниво, но и за групи от малки деца. Така малчуганите ще стъпят на пясък, а не в залите и след това да се учат да играят на пясък защото това са два съвсем различни спорта.

Ева Чолакова за новия клуб, олимпийска виза, бази, идеи и 200 тона пясък

източник: снимки: M-TEL Beach Masters

Говорила съм с кмета на софийския квартал Лозен, където има изоставена база с два корта. Това място е идеално дори за закрит и външен корт. Това е едно от местата, а гледаме и някои вече построени зали, които не се използват за нищо. Просто в момента търсим начини и хора, за да задействаме процеса и проекта за зимата на 2012 година. Ако намерим сграда, която вече е построена, то ще са нужни пари само за пясъка. За едно игрище - един корт са нужни 200 тона пясък. По-изгодно ще бъде да са 3 корта, което е 600 тона пясък. Намерихме пък и един балон на старо, който е 36 хиляди лева, който закрива площадката отдолу, но поддръжката е доста скъпа при него.

Другата идея на нашия клуб е да намерим инвеститори, за да осигурим подготовката на мен и Деси Николова за тази зима. Ние се състезаваме на отворените турнира на „Swatch” веригата, а в програмата ни влизат, ако се класираме за Големия Шлем и Олимпийските игри. За да имаме осигурени участия на тези турнири, трябва да сме подготвени добре за една такава дълга и натоварена програма, ни трябват поне 2-3 месеца сериозна предсъстезателна подготовка тъй като не може тя да играе в зала, а аз да тренирам във фитнеса или закритата писта на стадион “Васил Левски” и изведнъж да отидем на Световно през април. Трябва да намерим начин да отидем на лагер на топло. Ако сме част от клуб, имаме по-голям шанс да бъдем забелязани от потенциални инвеститори и спонсори, отколкото да сме просто Ева и Деси - националната двойка на България. Много благодарим на всички членове на клуба ни, че ни поставиха като представителна двойка мен и Деси.

Много ще е трудно да се класираме за Олимпиадата в Лондон. Една олимпийска квота в нашия спорт се гради с години. Последните пет години аз ходя и се състезавам на турнири, както миналата година, така и следващата пък България олимпийски комитет ще продължат да ми помагат до Лондон. Спортът се прави с пари и тренировки. За да вземем квота трябва да влезем в Топ1 6 на света или да влезем чрез континенталната купа. През месец май 2012 година ще сме на 1/2-финали на тази купа, но ще е много трудно. Една квота се дама на целия европейски континент. Но пък ако отборите вече класирали се чрез това, че е в Топ 16, отстъпва квотата на следващата държава в континенталната купа. Най-трудното е, че ние прекъсваме и не стъпваме на пясък по 6 месеца.

Аз в момента не отидох да играя никъде именно с цел да поставя някаква основа. Може и да не докачам резултати за мен като състезателка, но пък за хора като Деси - има перспектива и потенциал.

Роси Янева също ни подкрепя. Тя спря да играе в зала миналата година. Тренираме заедно, а тя има уникална перспектива в този спорт. Ако някой се заеме с нея, тя може да бъде световна състезателка защото има наистина уникални физически данни. Такава физика имат само още 3 волейболистки в света! Ако аз имах инвестиции, бих ги тренирала и направила отбор, за да покажа, че с много малко усилия в България можем да постигнем много. Другите държави инвестират с години, за да постигнат техниката, а на нас това ни е даденост.