Шампионът на Италия победи шампиона на България, Тренто – ЦСКА 3:0 гейма 25:12 27:25, 25:16. Какво по-очаквано от това. ЦСКА обаче игра достойно. Червените натрупаха опит от класната проверка за очакващото ги в Шампионската лига. А младите избраници на Александър Попов видяха, че световни звезди като Матей Казийски, Никола Гръбич и компания не са толкова страшни.

Ето и стартовите състави на двата отбора шампиони:

Тренто: Никола Гръбич, Емануеле Бирарели, Марко Пископо, Матей Казийски, Михал Винярски, Леандро Невес Висото, Андреа Бари – либеро.

ЦСКА: Иван Зарев, Светозар Иванов, Теодор Тодоров, Иван Колев, Рафаел Паскуал, Филип Майо и либеро Теодор Салпаров.

Тренто очаквано поведе с началото на играта - 5:1. Серията на домакините бе прекъсната от Филип Майо, но Матей занити топката за 6:2. отново Каийски с ас направи 8:3, Михал Винярски не прехвърли топката над мрежата от атака за 8:4, но веднага се поправи с мощна дълбока атака. При 10:4 за домакините Сашо Попов поиска почивка. Италианците запазваха преднината си от 7-8 точки. Винярски не бе спрян от червената блокада и резултатът набъбна на 14:5. прекъсването дойде при 16:7, а се стигна и до 19:8. отново кениецът Майо изненада и след атака Висото прати топката в аут. Рафаел Паскуал обаче от сервис прати топката извън очертанията. Иван Колев умно атакува да 20:10. гостите намалиха пасива си на 9 точки, но след поредни точки на Висото и Пископо резултатът значително се увеличи. Матей сгреши от начален удар при 23:12. краят на гейма дойде след като Светозар Иванов бе хванат края мрежата и това бе 25:12 за Тренто.

Трябва да се отбележи, че срещата се игра с италианската топка Молтен, с която се използва само в Серия А1. с нея за първи път се сблъскаха ЦСКА, след като от началото на своята подготовка те тренират с новата Микаса, с която ще се играе по света, в Шампионската лига и на световни и европейски първенства.

Втората част бе открита от мощна атака на Матей през центъра. Зарев обаче изненада италианското посрещане с ас за 1:1. Червените отново имаха проблеми в посрещане и при защита, това не позволи на нападението да играе и покаже възможности. Сашо Попов отново взе почивка при 6:2 за състава на Радостин Стойчев. Веднага след това обаче Висото направи ас. Тренто поведе с 8:2! Но това подейства ужилващо на българите – те реализираха три поредни точки. След глътка въздух, първенеца на Ботуша си навакса за 12:5. Спря ги Майо. Някак отърси ли се от първите негативни емоции, волейболистите на ЦСКА се разиграха и съотношението на точките стана - 14:9, 15:10. Паскуал сервира добре, Бари посрещна, а Колев от контра направи 15:12, отново Колев се разписа от единична блокада срещу Висото. Пископо атакува в аут, Колен отново бе добър и от италианската блокада топката излезе в аут. Тази серия бе постигната след отлична серия на сервис на Паскуал – шест изпълнения и 15:15! Майо обаче бе затруднен и дойде точка за домакините. Изненадващо или не последвалите разигравания бяха равностойни с поредни равенства на резултата. И двата отбора заиграха на 100%. Тренто се изнервиха, Матей се ядоса на случващото се, Стойчев поиска почивка при 18:18 след атака през центъра на Светозар Иванов и на висок глас си каза забележките. Паскуал отново изравни за 20:20.ЦСКА поведе при 20:21 и това бе второ повеждане в Италия след първото при 2:0 втория гейм. Теодор Тодор се отпусна и без страх и респект пусна при Бирарели и Гръбич за 22:21 за българите. Спорта бе атаката на Паскуал при 22:22, но реферът отсъди в за ЦСКА и еврошампионът с Испания отиде на сервис и сгреши – 23:23. Първият гейм-бол дойде за Тренто след двойна блокадата на Казийски и Пископо. Винярски сгреши и 24:24. Влезлият като резерва Бойко Бонев посрещна добре, но това не стигна – 25:24 за Тренто, червените пак изравниха, но и с доза късмет Казийски и компания поведоха с 2:0 гейма след 27:25 точки.

Третият гейм стартира с точка за ЦСКА. Бонев остана в полето на Рафаел Паскуал. Червените отново се отпуснаха и Тренто поведе със 6:1 точки. На техническата пауза се стигна до 8:3 точки. Сашо Попов смени разпределителите и вместо Иван Зарев срещу Никола Гръбич заигра Николай Найденов. 6 точки бе аванса на Тренто в средата на частта - 13:7. Последва успешна атака на Матей, силен сервис на Винярски и при отиграването на ЦСКА 18-годишният Теодор Тодоров се разписа за 15:8. На прекъсването, което не се използва, след сервис в мрежата на Колев, резултатът бе 16:8. с добра игра на блок на Колев Тодоров дойде и 10-тата точка за червените – 17:11. при 20:12 цялата зала с бурни аплодисменти посрещна в игра Османи Хуанторена. Това бе моментът на появата на кубинският посрещач със спрени все още права заради употреба на допинг, който от над 4 месеца се подготвя с Тренто. Матей Казийски бе човекът, който му отстъпи мястото си на полето. Висотто сервира в мрежата за 23:15. последва гейм-бол за домакините, Винярски сгреши от сервис, това направи и Колев – 25:16 за Тренто.

Така италианският шампион би българският с 3:0 гейма.

Достойна игра на червените срещу настоящите най-добри играчи на Апенините! Салпаров и компания бяха с чисто нови екипи.

Най-резултатен за ЦСКА бе Иван Колев с 10, а Филип Майо добави 8 точки. За Тренто Казийски се отчете с 13, а Висотто със 16 точки.

Любопитно е, че Матей игра с кинезо-тейп – специална лепенка на дясното коляно.

Президентът на Итас Диатек Тренто Диео Мосна дойде с началото на мача, а след това прави компания на родителите на полския национал Михал Винярски. Отстрани контролата изгледа Красимир Стефанов, който е контузен и има усукано коляно.