Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов коментира надълго и нашироко подготовката на отбора за Световното първенство. "Лъвовете" се готвят на високопланинската база Белмекен, което според специалиста е добро решение, когато се касае за определен турнир. 

Големият проблем пред него е свързан с множеството контузии на основни играчи и дори може да се стигне до там, че да се викне универсалният волейболист Мирослав Градинаров. В понеделник трябва да е ясно и дали ще се ползва Георги Братоев. 

Ето какво сподели Пламен Константинов пред медиите за подготовката и състоянието на отбора:

"Целта на този лагер е да сме в добро физическо състояние и да се възстановят по-добре след мачовете. Когато се играе цикъл мач след мач на едно първенство, много важно е и как ще възстановиш за следващия двубой." 

"Играчите идват след почивка. Травмите, които получиха на Лигата на Нациите, при някои са отшумели, но при други има и въпросителни. Това са 4-5 души, но едва ли ще се изясни в близките дни, може би ще трябва малко повече време." 

"Големият проблем ни е свързан със сроковете за заявяване на състезателите. На 30 юли трябва да заявим 22-ма, а ние не знаем поне за 5-6 човека дали ще могат да помагат. Това е по-голямото главоболие в момента и трябва да ги дублираме с поне още по един играч на този пост." 

"Т.е., както е ситуацията с Георги Братоев, ние трябва да имаме двама разпределители и поне още един резерва. Трябва да добавим и още един към тях, защото ситуацията с него не е ясно. А не искам да го изключим. Общо взето, такива са проблемите на всеки един пост, с изключение на либерата, които са стабилно без проблеми засега." 

"Затова трябва да направм някакъв избор. И затова може би ще отидем на вариант да извикаме и Мирослав Градинаров, защото може да дублира две позиции и да се впишем в тези 22 имена. Това е единственото по-ново нещо, че го викаме." 

"Теодор Тодоров не е ясно какво ще стане, той не е играл волейбол до този момент. Тепърва ще се изяснява дали може да влезе във форма. Ще видим и с Ники Николов как стоят нещата. Би трябвало поне неговата травма да се е стабилизирала." 

"Тодор Скримов след травмата още има болки в ахилеса. Боян Йорданов има болки в рамото след мача с Иран, има стеснение на канала. Има и киста на сухожилието, от две седмици е при доктора, прави процедури, слагаме инжекции, но се надявам след десетина дни да може да започне и той с волейбола. Ще бъде по-ограничено състоянието му." 

"Имаме всякакви теории за Братоев. Това е стрес-фрактура, която не е от сегашната травма, а я видяхме на резонанса след изкълчването в София. Едните лекари казват, че трябва да се направи задължително операция и да се сложи пирон. Другите казват, че може да опита и ако няма болка, да играе." 

"При всички положения, една операция го вади от Световното, а и от голяма част от сезона с Лукойл Нефтохимик, защото те играят и в Шампионската лига. В крайна сметка имат амбиции и загубата му ще е болезнена и за тях." 

"Ако няма болки, може да опита и да я направи тази операция в последващ момент. Важно е да няма сериозен риск да се усложнят нещата. Утре лети за Париж и в понеделник ще направи последна консултация там, тя му е 4-а или 5-а. Обиколихме всички светила." 

"Видяхте, че едно планираш, но друго се получава. На Лигата на Нациите стана така, че ни липсваха 5-6 души заради контузии. Реално съществува вариант да играем с втория отбор на Световното поради същата причина." 

"Като създаваме напрежение в тренировките, ще ги тренираме за издръжливост. Мачът си е мач и никога не може да се сравни с тренировка и една пълна зала с хора. Всички имат сценична треска, предполагам, че и актьори с огромен опит го изпитват. Много близко е и в спорта, но важното е тя бързо да преминава и да не се влачи през целия мач." 

"От напрежението не можем да избягаме. От определени очаквания - също, защото играеш вкъщи. Хората искат да се направи един добър резултат и ако не можеш да свикнеш с това напрежение и да показваш потенциала си под напрежение, значи не ставаш за този спорт." 

"Човек никога не можеш да го чакаш да е напълно да е готов. Според мен у повечето млади момчета има израстване и то се видя в мачовете от Лигата на Нациите. В тази ситуация нямаме много избор да видим кои са готови и кои не са." 

"Имаме достатъчно опитни състезатели, които реално в друга ситуация няма да имат място в националния отбор, но сега принудително получават шанс. Въпросът е, че има едно грешно разбиране, че като дойдат тук, трябвало да растат и да се учат." 

"Не, те трябва да са научени и да имат едно ниво като дойдат тук. Трябва да играеш на клубно ниво и да го покажеш тук. В националния отбор трябва да дойдат готови състзатели." 

"Аз онзи ден си говорихс колеги, че когато ти липсват някакви технически умения или опит, можеш да компенсираш с по-добро физическо състояние. Точно това също търсим на тази подготовка. Белмекен е труден за хора, които не са правили такива лагери." 

"Сега, младите момчета не са правили такива лагери, започват с дин лагер на морето и после играят първенството. Такива лагери са в миналото, някои ги отричат, твърдят, че не са за колективни спортове, няма еднозначен отговор."

"Има го моментът малко да се изолираш, да се концентрираш, мислиш само за тренировки и възстановяване - хранене и спане. Колективът не ни липсва, не го правим за това тоя лагер. Родният колектив е добър, когато играеш добре. Като не играеш добре, веднага се почват оправданията с колектива." 

"Аз си мисля, че първо трябва да обърнем внимание на фиическата подготовка, повече техническа работа. После вече игрово имаме достатъчно време да си върнем ритъма до Световното. За мен Белмекен е добър за един конкретен турнир, за да търсиш пик на формата на конкретни дати. Но за клубен отбор не става, не бих го качил клуба си тук." 

"Както Белмекен прави големи възходи и пикове, след това има големи спадове. Във вътрешното първенство не трябва да има такива амплитуди. Но когато търсиш за конкретно първенство, Световно или Европейско, Белмекен е добър." 

"Мога да дам шанс на някого, но не мога да го превърна във водещ човек. За три години и половина съм дал шанс на много хора, искам да дам на всички. Не можеш да посочиш фигурата за решителните точки, той го прави на игрището. Лидерът сам се изявява, треньорът не можеш да го посочиш и назначиш." 

"Не е до съвет това, не можеш да кажеш на някого да направи последната точка, защото така си му казал. Това е въпрос на характер и характер се проявява в такива моменти. Големите играчи са точно тези, които решават ключовите моменти и поемат отговорността. Всички отбори са на ниво и лесно докарват до 22-23 точки. И там се решава от големия играч", заяви Пламен Константинов.