„Защо не ЦСКА да привлече играчи от Левски за Шампионската лига?”, каза старши треньорът на волейболния носител на Купата на България Александър Попов. Червените планират до края на септември да приключат със селекцията си. За момента четирима само със сигурност остават в тима.

До края на седмицата ще стане ясно дали кенийският диагонал Филип Майо ще остане на 4-ти километър или ще замине за Корея. Евгени Иванов - Пушката също е вариант за трансфер. Даниел Пеев ще бъде либето на ЦСКА в Шампионската лига, като му се търси и резерва. Опитният играч ще продължи да бъде и помощник треньор, въпреки предложението му да застане начело на армейците. Иван Зарев ще претърпи втора операция по всяка вероятност, Бойко Бонев бързо ще се възстанови след интервенция в коляното вчера. Николай Найденов със сигурност няма да продължи да бъде разпределител в ЦСКА, а по отношение на Николай Иванов, Попов каза: „Обещавам, че той ще се върне в началото като състезател, а в скоро време и след това като треньор на отбора!”. Един от големите плюсове на червените е публиката, която се очаква да напълни зала Арена Самоков при домакинските срещи от Шампионската лига срещу Зенит-Казан, Тур и Уникаха. Ръководството на ЦСКА ще се опита да направи така, че началните часове на домакинствата да бъдат по-късно от 17:30 часа.

Наставникът на 27-кратните шампиони на България проведе и спор с журналистите на темата национален отбор и Силвано Пранди. „Оставете Пранди и националния на мира и му дайте време. В лицето на италианеца имаме световноизвестен специалист”, бе мнението на Попов.

Ето какво разкри още Александър Попов за ЦСКА в Шампионската лига:

„Ще бъдем готови за Шампионската лига. Ние сме смели хора, имаме отговорност през волейболната общественост и това е гаранция, че ще направим отбор. Всеки търси и пищи за пари, а ние се опитваме съвсем скромно и тихо да решим нашите си проблеми. Без да бием проглушително тъпана, си вървим по нашия път.

Все още не сме се разделили с Филип Майо. Водим интензивни преговори с корейския тим, който го иска. Към края на седмицата ще има отговор на въпроса, кой ще играе на поста диагонал на разпределителя.

Защо да не вземем играчи от Левски Сиконко?! Имаме добри взаимоотношение с хората там.

Тази година трансферното лято според мен ще бъде много интересно заради финансовата криза в цяла Европа. Само най-богатите и най-добрите клубове са си оформили състава. Ние естествено не сме в тази категория на най-богатите и известни тимове. Наред с болшинството сигурно ще правим селекцията си почти до края на септември. Пазарът в момента е много малък и това дава условия за дълга селекция, а не концентрирана само в летните месеци. ЦСКА си има път, които следваме и даваме шанс на всичките ни играчи да играят в чужбина, да се развиват. На местата на играчите ни, които успеем да продадем, ще вземем състезатели, които да могат да ги заместят подобаващо.

Ще направим селекция, но зависи и от продажбите. Средата е динамична и не очаквайте в началото на лятото да има нещо конкретно. От миналата година ще запазим Стоян Самунев, Теодор Тодоров, Даниел Пеев и един от посрещачите със сигурност, дали Бойко Бонев или Иван Колев. Иван Зарев има разрешение да замине за чужбина и му търсим такъв тим, но за нещастие има контузия, преди няколко дни се оперира, а прогнозите не са добри. Със сигурност ще се наложи още една операция, която ще му попречи поне до Нова година да играе на толкова високо ниво.

По време на жребия на ЦЕВ и официалните вечери във Виена едно от основните изказвания и пример за останалите е било за нашата публика! Очаквам Арена Самоков да се напълни за трите ни домакински мача от Шампионската лига. Ние се гордеем с нея и Самоков е близо. Говорих и с фенклуба ни и те ме увериха, че залата ще е пълна.

Николай Иванов е мой съотборник от близкото минало, много добър състезател, капитан на ЦСКА, който рано или късно ще се върне в тима ни. Обещавам, че той ще се върне в началото като състезател, а в скоро време и след това като треньор на отбора!

Миналогодишното ни представяне не бе трагедия, защото години се стремихме да станем част от Шампионската лига. Най-накрая с усилията на ръководството на нашия клуб, спечелихме това право. Направихме пробив и в 60-70% от мачовете играхме добре. Преди една година смятахме групата си за лека, а Ираклис игра финал. Предварителните прогнози за безсмислени. Целенасочени сме и вървим по нашия си път, без да пречим на останалите.

Опитът ни с Рафаел Паскуал е много позитивен. Не много да разбера за настроенията на журналистите срещу Силвано Пранди. Вместо да ръкопляскаме на федерацията за положените усилия тук да дойде такъв специалист, ние на първия или втория неуспех тръгваме да се съмняваме. Спортът е нещо много интересно, а не шивашки цех! Ако имах възможностите, щях да взема 10 играчи като Рафа. Ако нямаме допир до европейската класа, ще си живеем в омагьоса кръг.

Винаги започваме подготовка на 1 август. Ще направим всякакви опити да направим една европейска подготовка и международни контроли и т.н. Бюджетът няма как да ви го разкрия. В лицето на Георги Георгиев имаме не само президент, спонсор, собственик, а и приятел. Няма нещо пожелано и обещано, което да не е направено.

Според мен никога не е говорено да се направят треньорски промени, а за структурни. Поради многото работа, ще се доверя доста повече на помощниците си. Веднага след края на първенството на Даниел Пеев му предложихме да изпълнява по-сериозно треньорски дейности, да бъде старши треньор, но решихме, че е по-важен в момента като помощник и играч на поста либеро. Пеев се оперира преди две седмици в Щутгарт и дано до средата на август да бъде в добра форма. Бойко Бонев го оперирахме вчера и след седмица няма да се сеща за интервенцията в коляното. Стойко Ненчев има проблем в крака.

Оставете Пранди и националния намира и му дайте време. В лицето на Силвано имаме световно известен специалист, които след известно време с правилна работа ще направи така, че националният ни отбор да изглежда като истински национален тим.

В България правим страшно много! Работим, развиваме млади, налагаме ги, президентите си хвърлят парите за спорта, треньорите също, изкарваме супер таланти, а всичко не ни е наред.”