ЦСКА губи с 0:2 гейма (32:34, 22:25) в първия си мач в Шампионската лига по волейбол срещу гръцкия Ираклис. Двубоят в Солун бе предхождан от суматоха пред входовете, а по време на двубоя имаше сблъсъци между двете агитки.

В отсъствието на получилия тежка контузия Рафаел Паскуал и титулярният център Теодор Тодоров, Александър Попов заложи на: Иван Зарев, Светозар Иванов, Стойко Ненчев, Бойко Бонев, Иван Колев, Филип Майо и либеро Теодор Салпаров.

За Ираклис в шестицата започна капитанът на националния ни отбор и настоящ капитан на гръцкия шампион Пламен Константинов в компанията на Симон Тишер, Ален Акхрем, Николаос Смарагдис, Герасимос Канелос и либеро Фреди Брукс.

Със сервис в аут на Маркус Нилсон бе дадено игровото начало на срещата. След откриващата точка в червено, шведа веднага се реваншира. След него на линията за начален удар застана Пламен Константинов, като след последвалото разиграване точката дойде за гостите след тройна блокада – 3:1 за „червените”. Тимът на Сашо Попов успяваше да запази аванса си след отлични изяви на Светозар Иванов, Филип Майо и Стойко Ненчев – 8:4 за ЦСКА на първото техническо прекъсване.

Шампионите на Гърция обаче се концентрираха и след добра серия от сервис на Канелос и завършващи изяви на Нилсон, дойде обратът – 9:8 за Ираклис. Филип Майо изравни за 9:9, но топката удари лошо в челюста Плавен Константинов. Резултатът се движеше добре за бг-шампионите – те запазваха аванса си от 1-2 точки.

Второто техническо прекъсване отново бе в полза на червените – 16:15. Ираклис отново успя да се върне в резултата след добър сервис на Гибона и подкрепа на мрежата от Смарагдис – 20:18 за Ира.

И двата отбора показаха равностойна игра и ЦСКА изравни чрез Стойко Ненчев – 22:22, а Филип Майо реализира първия гейм-бол 24:23, Нилсон обаче изненада Салпаров – 24:24. Домакините сгрешиха от сервис и това бе отново възможност за червените да вземат първата част – 25:24. Бойко Бонев обаче я пропиля след аут.

За първи път Иракис взе гейм-бол при 31:30 след точка на Гибона. В крайна сметка геймът бе спечелен от домакините след 34:32 точки.

След пропуснатите възможности в първия гейм, младите играчи на ЦСКА започнаха добре втората част, като поведоха с 4:1, 7:1 и 8:5 на техническото прекъсване.

Добра бе играта на Бойко Бонев, Иван Зарев, Филип Майо, а това даваше червено предимство на резултата от една-две точки (15:13). Два поредни аса обаче на Евгениос Гкорцанюк обърна развоя и Ираклис взе вторият тайм-аут със 16:15.

На прекъсването местната публика само сочеше към „червените” запалянковци, които бяха вкарани като в кошара – обградени от четири страни от два реда униформени с каски и шлемове.



Случващото се се отрази на ентусиазма и концентрацията на Зарев и компания. Българите започнаха да допускат грешки и се поддадоха на натиска на Гибона и компания. При 19:16 за гърците главният съдия предупреди устно Пламен Константинов за реакциите му на полето. Първата смяна в състава на ЦСКА бе на поста разпределител – Иван Зарев напусна за сметка на Николай Найденов при пасив от 4 точки. Гибона сбърка сервис при 22:18, Нилсон пак атакува успешно.

Светозар Иванов показа уникален дух и от начален удар максимално затрудни посрещането в „синьо”, а чрез Стойко Ненчев и Ники Найденов ЦСКА леко намали пасива си.

До равенство не се стигна още при първата възможност Ираклис взе частта с 25:22, а с това поведе с 2:0 гейма.

Третият гейм подобно на първите два започна добре за гостите от София – 3:1. След силни сервиси на Гибона, ас на Смарагдис и блок на Тишер, Ираклис пак обърна за 6:4 и 8:5 на техническото прекъсване.

С опита си гърците постепенно увеличиха преднината си на 5 точки – от 11:6 до второто прекъсване при 16:11.

ЦСКА се опита да поправи пропуските си и с повече концентрация успя да стигне до три поредни точки за 18:15. Бойко Бонев излъга блокадата на Ира и така червените отстъпваха само на две точки 16:18. Опитният Даниел Пеев смени перничанина при 20:17 за домакините, шведът Маркус Нилсон атакува в аут – 20:18. Константинов постигна мощна атака за 22:19, отиде на сервис с което затрудни армейците – 23:19, но при втория начален удар сблърка като прати топката в мрежат – 23:20. Симон Тишер се прояви последователно два път като нападател – 24:20 и 25:20.

Така очаквано Ираклис би ЦСКА с 3:0 гейма в Шампионската лига.