ЦСКА нанесе първо поражения на най-скъпия отбор в Шампионската лига Зенит Казан. Червените се наложиха пред 2500 зрители в Арена Самоков с 3:2 гейма (25:23, 16:25, 25:23, 22:25, 15:10) за два часа. руснаците до момента имаха две чисти победи в група А на най-елитния европейски волейболен турнир, а миналата година армейците ги биха с 3:1 гейма. Спектакълът и успехът на ЦСКА над олимпийските шампиони със САЩ Лой Бол и Уилям Приди, както и част от най-големите руски волейболисти, видяха играчите на вечния съперник Левски Волей, кадетите, Николай Желязков, Виктор Карагьозов, Димо Тонев и бившият ни национален селекционер Христо Илие, който пък е бил треньор на Алекно преди години не само в Левски сезон 1990/1991.

ЦСКА по традиция стартира с капитан Николай Иванов, Стоян Самунев, Евгени Иванов, Ясер Портуондо, Ивайло Стефанов, Филип Майо и Теодор Салпаров – либеро.
Владимир Алекно направи някои промени в стартовия си състав в сравнение с предишните мачове на Зенит в Шампионската лига, като започна с Лой Бол, Андрей Егорчев, Максим Пантелеймоненко, Сергей Тетюхин, Алексей Черемишин, Александър Абросимов и либеро Алексей Оброчаев.

Гостите от Казан за първи път загубиха гейм от началото на сезона в Шампионската лига, след като ЦСКА спечели първата част с 25:23 точки. По-добрата атака и блокада на домакините бе решаваща в оспорваните разигравания на продължилия почти 30 минути гейм. ЦСКА изпусна водачеството си само два пъти (18:17 и 22:21), като за това основен принос имаше Максим Пантелеймоненко. През останалото време имаше преднита от 3-4 точки и допускаше противника на 1. Филип Майо и Ясер Портуондо пък бяха най-успешни в изявите си за червените.

Пред 2500 зрители, които не спираха да подкрепят любимците си, ЦСКА продължи с добрата си игра, като поведе два пъти с 5 точки (10:5 и 12:7). Владимир Алекно пусна в игра опитните Максим Михайлов и Николай Апаликов, като вторият изравни с блокада за 16:16. Александър попов отговори с 4 смени, пускайки Теодор Тодоров, Антон Василев, Георги Манчев и Валтерс Рама. Тогава обаче Бол, Пантелеймоненко и Михайлов успяха да изведат Зенит до 11 поредни точки – от 14:16 до 25:16. Максим Михайлов от сервис бе безупречен, записа 10 точки, а Зенит спечели частта, с което изравни за 1:1.

ЦСКА поведе на първенеца в Шампионската лига от 2008 година с 2:1 гейма, след като взе третия с 25:23 точки. Домакините, за които викаха волейболните легенди Димо Тонев и бившият треньор на Алекно Христо Илиев, успяха отново с по-добра атака и блокада да имат предимството в равностойната част с 13 изравнявания на резултата. Ивайло Стефанов и филип Майо играеха най-резултатно за ЦСКА, а от другата страна на мрежата Апаликов и Пантелеймоненко се опитваха да са на ниво.

Червените откриха четвъртата част добре, като след контра на Портуондо поведоха с 3:1 точки, но бързо след това Зенит наложи стила и класата си. Руският гранд, който имаше проблеми с началния удар, обърна развоя и дръпна със 7:4, 8:5, 11:7 и 16:11 точки. Теодор Тодоров отново влезе в игра за ЦСКА и веднага се разписа за 12:16. 13-тата точка за българите бе дело на екс-националния капитан и разпределител Николай Иванов. До 22:17 Попов извади голяма част от титулярите си, с които ЦСКА от 18:24 стигна до 22:24, но отстъпи на Зенит с 22:25 четвъртия гейм.

В тайбрекът ЦСКА поведе с 3:2, 7:4 и взе техническото прекъсване с 8:5. Филип Майо надхитри очакващата го тройна руска блокада за 9:6. Домакините успяха да нарушат ритъма на игра на Зенит и чрез Евгени Иванов поведоха с 3 точки – 10:7. Казанци сгрешиха за 12:8, Алекно извади Лой Бол и пусна Абросимов за едно разиграване и по-ръстова брокада, но Ясер Портуондо надскочи противниците си за 13:9. Теодор Тодоров блокира Егорчев за първи мач-бол при 14:10, а капитанът Ники Иванов го последва и донесе успеха за 15:10 и 3:2 гейма.

Най-резултатен за ЦСКА бе Филип Майо с 23 точки, 16 добави Ясер Портуондо,  а по 9 реализираха Евгени Иванов и Ивайло Стефанов. За Зенит Максим Михайлов завърши с 24.

Владимир Алекно бе доста ядосан след загубата, която е трета поред в прокрамата на неговия Зенит след две поражения в руската Суперлига. Бившият селекционер на Русия, който е фаворит отново да поеме Сборная каза сама: Играхме слабо и затова ни биха!