Волейболните вицешампиони от ЦСКА взеха частичен реванш от шампиона Левски Сиконко, като го отстраниха на полуфинал за Купата на България в Пазарджик.

Червените губеха с 1:2 гейма, но след обрат, както в отделните части, така и в резултата на тайбрека победиха с 3:2 (25:21, 19:25, 13:25, 25:21, 17:15) и за втора поредна година ще спорят на финал за трофея.

Пред погледа на Силвано Пранди, Пламен Константинов, Владимир Николов, още национали и пред имена като Каспар Симеонов и Тодор Симов армейците зарадваха своите привърженици в зала „Васил Левски” в Пазарджик.

Александър Попов заложи на състава от вчера, в който двамата национали Иван Зарев и Стойко Ненчев останаха резерви. Както титуляри от червената агитка бяха аплодирани Николай Найденов, Стоян Самунев, Светозар Иванов, Иван Колев, Рафаел Паскуал, Филип Майо и Теодор Салпаров.

Брунко Илиев по традиция заложи на Георги Братоев, Красимир Гайдарски, Теодор Богданов, Методи Ананиев, Валентин Братоев,, Николай Учиков и либеро Владислав Иванов.

Първият гейм започна с предимство на шампионите Левски Сиконко, които поведоха на червените с 8:3 при първото техническо прекъсване. След успешните атаки на Учиков, Валентин Братоев и Методи Ананиев от другата страна на мрежата Иван Колев реализира два поредни аса и ЦСКА намали пасива си и след пета поредна червена точка равенството за 8:8 дойде след грешка в синьо. За първи път вицешампионите поведоха при 12:11 след атака в аут на Валентин Братоев. След серия от три поредни точки на Иван Колев Рафаел Паскуал и компания поведоха с 16:12 на прекъсването. ЦСКА успя да запази аванса си и пред погледа на собственика си Георги Георгиев поведе на Левски с 1:0 гейма след 25:21 и заключителна точка на Светозар Иванов.

Като ужилени играчите на Левски Сиконко влязоха във втората част и дръпнаха с 5:0. Най-раздаващи се бяха Гайдарски и Валентин Братоев. След два успешни атаки на Майо, синият капитан Ананиев атакува в аут и захапа мрежата от яд при 6:4. На прекъсването сините водеха с 8:5. Паскуал се разписа за 7:10, а Иванов прати два аса в полето на Левски и така ЦСКА изравни за 10:10. Последва луда гонитба точка за точка до второто прекъсване при 16:15 за сините. В заключителните разигравания по-съобразителни бяха шампионите, които след по малко грешки, атака на Ананиев, ас на Гайдарски и блокада на Учиков изравниха за 1:1 гейма след 25:19 точки.

Третият гейм бе под пълната власт на сините, които водеха следно с по 5 точки през цялото време. Попов пусна в игра Бойко Бонев и Теодор Тодоров, а ас на Георги Братоев и бомба на Учиков взеха гейма с 25:13 точки и така обърнаха за 2:1 при частите.

Най-равностоен бе четвъртият гейм, в които разликите в резултата бяха малки до второто прекъсване при 16:13 за ЦСКА. След това червените натиснаха и дръпнаха с 21:14 след точка на Самунев. Левски настигна съперник на 4 точки, но ЦСКА изравни за 2:2 гейма след 25:21 и пускане на влезлия разпределител Иван Зарев.

В драматичният тайбрек Левски поведе с 5:2 след два аса на Вальо Братоев. На прекъсването сините водеха с 8:6. резервата Бойко Бонев постигна добра серия (два аса и една блокада) и ЦСКА изравни и поведе с 11:9. Гайдарски помогна на Левски да направи обрат – 12:11. драматизъм на полето и на трибуните имаше при последвалите равенства. Шампионът Левски Сиконко получи първи шанс за златен дубъл при 14:12, Теодор Тодоров замени Самунев в полето на ЦССА, Майо успешно атакува и сините сгрешиха, за да се стигне до 14:14! Младият център Тодоров се извиси и даде шанс на ЦСКА – 15:14, Зерев обаче сгреши началния си удър. Майо пак се разписа , а Бойко Бонев надлъга Левски и така ЦСКА взе тайбрека с 17:15, с това мача с 3:2 гейма и елиминира сините за Купата на България. ЦСКА ще играе за втора поредна година финал за трофея и се спаси за сега от парични санкции.

Най-резултатен за победителите бе най-добрият нападател този сезон у нас Филип Майо с 19 точки. Отпадналият от националния отбор за Световната лига диагонал на Левки Сиконко Николай Учиков завърши с 24 точки.

Всички играчи дълго раздаваха автографи и се снимаха с феновете след края на драматичния полуфинал, а ЦСКА чака противника си във финала в събота измежду Марек Юнион Ивкони и настоящия носител на трофея Лукойл Нефтохимик.