Кенийският волейболист на ЦСКА Филип Майо присъства на две страници в първия брой на новото волейболно списание „TopVolley”. Черната перла разказва интересни неща относно живота си у нас, в Кения, в Япония, както и за приятелството си с национала ни Владимир Николов.

„Започнах да играя волейбол в гимназията, после – се преместих в столицата Найроби, а след това се присъединих към националния отбор на родината ми – Кения. Там направих голям прогрес, а за първи път играх като професионален волейболист в Япония за Торе Ероуз, през сезон 2006/07 г. След това реших, че искам и имам нужда от промяна, и пожелах да играя в Европа. Причината да желая точно това, е че всеки път, като гледах видеозаписи на мачове от европейските първенства и на европейските отбори, клубни и национални, се въодушевявах и това поддържаше стремежът ми към усъвършенстване. Треньорът Александър Попов е много добър човек, много мотивиран за победи и държи отбора си постоянно във вярната посока. Винаги ме е разбирал, когато си говоря с него контактувам свободно, без задръжки, без притеснение, без страх. Той е отличен треньор според мен. Владо Николов е мой много добър приятел. Докато играехме заедно в Япония поддържахме постоянно контакт, той ме стимулираше, а после се съревновавахме на игрището. След всичко това дойдох да играя тук, в България. Той ми помогна да дойда в България. Преди да дойда тук не знаех много, за това той ми помогна, като избра отбора, за който да играя. Когато погледнем Европа, когато погледнем волейбола в Европа, когато видях българския национален отбор да играе на Световното първенство в Япония през 2006г., ми мина през акъла, че щом отборът е добър, значи ще е и по-добре за мен самия да отида и да играя на такова равнище.Успях да науча малко на български, само няколко думи. Например - Как си, добре, когато си на игрището – топка, атака. Моята по-малка сестра Лидия, която е на 20 години, също се занимава с волейбол. И тя, като мен, играе за националния отбор. Още не е професионален състезател, но времето е пред нея и да се надяваме, че и това ще стане скоро”.

Амбициозното списание излиза по инициативата на Национална волейболна лига. В него критики, анализи, похвали и коментари ще правят Цветана Божурина, екснационалът Ивайло Гаврилов, Елена Шаханова от Италия, Деница Велкова и Вера Митрева. Предвиждат се и индивидуални класации на волейболисти.

В първия брой освен 32-страници волейболна информация има и два постера – на Христо Цветанов и ЦСКА. Ето част от заглавията в „TopVolley”:

Цеца Божурина: Мартин е велик, Пламен - най-важният, а Матей – нашето бъдеще, любимецът ми е Христо Цветанов

Тодор Алексиев: Не съжалявам за Италия! С радост играя в Левски.

Мартин Пенев: Наслаждавай се на живата всяка една секунда

Димитър Златанов: Усетих се велик във волейболния Холивуд

Мирослав Градинаров: Марек ни е „черната овца”

Цветан Соколов: Рано ми е за Италия