Българският национален отбор по волейбол изигра най-тежкия си до момента мач на Европейското първенство. "Лъвовете" срещнаха куп затруднения срещу надъхания тим на Португалия, но в крайна сметка успяха да извоюват трудна, но сладка победа с 3:1. 

В отделните части резултатът беше 25:23, 28:30, 25:23, 25:22 в полза на момчетата на Силвано Пранди, които с този успех на практика си гарантираха място за фазата на директните елиминации. Те вече имат актив от три победи след първите си три мача и само някаква невероятна въртележка може да ги изхвърли от турнира. 

Българите донякъде сами са си виновни за тази развръзка на двубоя, защото лесно пилееха преднината си. Макар че пък в първия гейм те бяха на страната на догонващите почти през цялото му времетраене, но в края направиха обрата, който им доведе до успеха в него.

Те бяха повели за първи път с 3:0 в началото и след това допуснаха обрат, при който стигнаха до нова преднина чак при 22:21. В крайна сметка още при първия си геймбол успяхме да стигнем до реализацията му и след 25:23 поведохме с 1:0. 

Във втората част ролите се размениха. Нашите момчета дръпнаха отрано и методично или трупаха нов аванс, или го поддържаха на максимална разлика от шест точки. Така при 20:14 в полза на "лъвовете" всичко изглеждаше решено. Но не. 

"Мореплавателите" показаха невероятна игра в защита, извадиха невероятни топки, спасиха четири геймбола, стигнаха на свой ред до три такива и в крайна сметка затвориха маратонската част при 30:28 в своя полза. Така мачът започна отначало след 1:1. 

По подобен начин се развиха нещата и в третата част. В нея пак дръпнахме с много - 14:7. Но пак последва феноменална игра на съперника ни в защита, нашите бъркаха лесни топки и в крайна сметка позволиха на иберийците да се доближат опасно близо при 20:21 и после при 23:24. Но реализирахме геймбола, за да дръпнем с 2:1 след 25:23. 

В четвъртата част португалците бяха тези, които диктуваха събитията до средата на втората половина на гейма. В него поведохме за първи път при 19:18, после устискахме аванса си и при първия си геймбол затворихме мача с 25:22 с ас на Тодор Скримов. 

Великолепен мач направи Цветан Соколов, който наниза 33 точки в полето на противника и беше най-добрият не само в нашия отбор, но и като цяло в мача. Тодор Скримов добави 13 точки за успеха. Алешандре Ферейра с 22 точки беше най-резултатен за иберийците. 

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев - Теодор Салпаров-либеро
Старши треньор: СИЛВАНО ПРАНДИ

ПОРТУГАЛИЯ: Мигел Тавареш , Марко Ферейра, Лоренцо Мартинс, Алешандре Ферейра, Нуно Тейшейра, Филип Цветичанин - Жануарио Алвар-либеро
Старши треньор: УГО СИЛВА.


МАЧЪТ НА ЖИВО

Първи гейм: 25:23

Силен старт на нашите момчета, които дръпнаха с 3:0 след силна атака на Цветан Соколов, мощен негов сервис и грешка в нападение на португалците. Те намалиха след хубава своя атака, а после стигнаха и до 2:3, когато спряха Цветан Соколов на тройна блокада. 

Впоследствие иберийците изравниха и за 3:3, наваксвайки изцяло изоставането си, когато след продължителна атака излъгаха блокадата ни и пратиха топката в половината ни. "Мореплавателите" сътвориха и обрат до 4:3, след като пак блокадата ни се пропука, а Нуно Тейшейра заби топката. 

Силната серия на Португали продължи и съперникът записа и пета поредна точка за 5:3, когато Тодор Скримов не успя да завърши една лесна топка и я заби в единичната блокада. Това накара Силвано Пранди да поиска прекъсване и да секне серията на иберийците. 

Българите секнаха серията на съперника за 4:6, когато Цветан Соколов най-после заби топката в полето на съперника, но Португалия стигна и до 7:4 в следващата атака. Резултатът набъбна до 8:5 в полза на "мореплавателите", когато Светослав Гоцев не посегна да отрази една спасена в защита топка и подари точката на съперника. 

Но това не отказа иберийците и те взеха и преднина за 9:5 след поредна наша грешка в нападение. "Лъвовете" обаче показаха класа, блокадата заработи и намалиха изоставането си до 8:9 след перфектна блокада на Мартин Атанасов. Марко Ферейра обаче секна серията ни и Португалия поведе с 10:8. 

Тодор Скримов отново намали изоставането ни до 9:10 с хубав пайп, но после Мартин Атанасов заби топката в аут директно след сервис. Светослав Гоцев намали на 10:11 след блокаут, но посрещането ни продължаваше да не работи особено добре. 

След това нещата започнаха да се развиват точка за точка, като дори сервисът на Цветан Соколов не помогна за минипробив в наша полза. Но и португалците грешаха началния удар, преди да изравним за 13:13 след грешка с бъркана топка и докосване на мрежата на Португалия при една контраатака. Но видеоповторенията показаха, че португалците са действали по правилата и точката ни беше отнета. 

Така съперникът не само запази преднината си, но след непредизвикана грешка на Мартин Атанасов при една чиста атака се стигна до 15:12 в полза на иберийците. Цветан Соколов обаче намали на 13:15 с мощна атака. Виктор Йосифов обаче заби сервиса в мрежата за 13:16, преди при следващата ни атака Светослав Гоцев да забие топката безмилостно за 14:16. 

След това проработи и блокадата ни, за да спрем Нуно Тейшейра и да намалим изоставането си само на една точка - 15:16. Георги Сеганов обаче сбърка нелепо началния удар и пак опонентът дръпна с две точки. Мощен пайп обаче позволи на Тодор Скримов да намали на 16:17. 

Португалците обаче продължиха да не бъркат и Марко Ферейра направи 18:16 за тях. Дойде после и грешка на Цветан Соколов, който при единична блокада не успя да преодолее Алешандре Ферейра и резултатът набъбна на 19:16 в полза на иберийците. 

Нашите продължиха да бъркат атаките си и Тодор Скримов прати топката в блокадата на съперника - 16:20 и геймът започна да се изплъзва. Резервата Алекс Грозданов намали на 17:20 с бърза атака, а после и блокадата ни проработи, за да наваксаме още точка изоставане. 

Българите се съвзеха и Тодор Скримов с много мощ по блокадата стигна до блокаут, за да намали на 19:20. Алешандре Ферейра спря серията ни с удар по блокадата и доведе нещата до 21:19 за тима си. След това Цветан Соколов заби пирон в полето на съперника за 20:21. Цецо заби мощен сервис, довел до контра, завършена от самия него и резултатът стана 21:21. 

Мощното му изпълнение от начален удар доведе и до първата ни преднина след началото на гейма, когато дръпнахме за 22:21. След това той изненада съперника с тактически сервис, Португалия атакува чрез Мартинс, който стреля далеч в аут. 

Серията на Соколов секна при 22:23, когато прати топката в аут. Последва нова добре организирана атака от нашия отбор, завършена с мощен изстрел на Цецо Соколов, който взе инициативата в ръцете си и направи 24:22. При първия геймбол Тодор Скримов от сервис прати топката много далеч в аут. Вторият сетбол обаче беше на сметката на нашите и затворихме частта при 25:23. Пак Цецо Соколов заби пирона. 

Втори гейм: 28:30

Първата точка във втория гейм е за португалците, когато се провалихме при опита си за пайп и бяхме хванати на блокада. При втория опит за пайп успяхме и резултатът стана 1:1. После португалците пратиха топката в аут при една лесна атака и поведохме за първи път във втория гейм при 2:1. Сервисът на Цецо Соколов след това излезе в аут и резултатът стана 2:2. 

След две хубави наши атаки нещата се развиха до 4:2 в наша полза, а после при една лесна атака съперниците пратиха топката в аут и дръпнахме до 5:2. С атака по диагонала Марко Ферейра спря серията ни и намали на 3:5. После Лоренцо Мартинс записа първи ас за иберийците и намали на 4:5. После самият той реализира нов ас за 5:5. Серията на "мореплавателите" най-накрая беше прекъсната от блокадата ни - 6:5. 

Последва обаче скоростно изравняване за 6:6. Португалците можеха да излязат напред, след като бяха на крачка да спасят почти невъзможна топка, но пратиха топката в мрежата - 7:6 за България. После Алекс Грозданов с мощна атака направи и 8:6. Цецо Соколов с мощен удар направи 9:6, преди Нуно Тейшейра да спре серията ни - 7:9. 

Но пак Цецо Соколов излезе на предна линия и с безпощадно изпълнение върна преднината на тима ни - 10:7. При нашата контраатака се откри нова възможност за Соколов на празна мрежа и той щеше направо да пробие дупка в пода - 11:7. Серията ни спря със сервис в мрежата, но португалците върнаха услугата и резултатът стана 12:8 за България. 

"Лъвовете" се разиграха и стигнаха до преднина от 13:8 след мощно отиграване от Тодор Скримов. После имахме шанс на контраатака, но топката отиде в аут и авансът ни беше намален с точка. Пак Соколов излезе на сцената, за да отиграе с блокаут за 14:9 за нашия отбор. После обаче сбърка сервиса и позволи на Португалия да намали на 10:14. Мигел Тавареш обаче също стреля в аут и пак поведохме с пет точки. 

После "мореплавателите" искаха с хитрост да ни изиграят и да мушнат топката покрай блокадата, но я пратиха в аут - 16:10 за нашите момчета. След точка за португалците на сцената излезе и Виктор Йосифов, който с хубав пайп направи 17:11, а после нашите момчета забиха и 18-а точка. 

След прекъсването на португалците, те стигнаха до точка, а после и Мартин Атанасов допусна грешка, за да намалят дори до 13:18. Алекс Грозданов обаче заби мощен изстрел в половината на съперника и секна серията му - 19:13. Съперникът обаче с мощна атака стигна до 14:19. Поредна бърза атака през центъра обаче доведе до нова точка за нас при 20:14. 

Мартин Атанасов сбърка сервиса за 15:20, а после и Алекс Грозданов беше хванат на блокада за 16:20. Алешандре Ферейра после заби и ас за 17:20 и интригата се завърна. После обаче грешка на португалците ни позволи да прекъснем серията им и да успокоим нещата при 21:17. Тодор Скримов обаче беше хванат на блок след продължителна атака и Португалия намали на 18:21. 

После иберийците организираха хубава атака през центъра и с малка доза късмет топката хвана външната част на линията и намалиха на 19:21. Тази серия беше рпяна с блокаут на Соколов за 22:19. После обаче той прати сервиса си в мрежата и резултатът стана 22:20. Нова грешка в посрещането ни и грешка на Сеганов позволи на Португалия да намали до 21:22. Дойде обаче и грешка от сервис на съперника за 23:21 за нас. 

Португалците обаче не се отказаха и с хубаво посрещане и после с добра атака намалиха на 22:23. Виктор Йосифов обаче заби мощен пирон в полето на противника през центъра и стигнахме до два геймбола при 24:22. Първият от тях беше пропилян още от начален удар. После пропиляхме и втория със слабо посрещане на Скримов и резултатът стана 24:24.

Цецо Соколов обаче беше безпощаден за 25:24 и получихме трети геймбол. Той обаче също беше пропилян, след като със слаб сервис дадохме на португалците да атакуват мощно и те изравниха за 25:25. Но нова грешка от сервис на Португалия ни даде и четвърти геймбол.

Пропиляхме и него с удар в мрежата на Мартин Атанасов от сервис. После Тодор Скримов беше хванат на тройна блокада и съперникът стигна до пътрви геймбол при 27:26. Цецо Соколов с мощна бомба го отрази за 27:27. С нова мощна атака и отразена наша контра "мореплавателите" стигнаха и до втори геймбол след 28:27. Тодор Скримов обаче го отрази за 28:28 с мощна атака. 

После спорно съдийско отсъждане даде трети геймбол на Португалия, като съдиите не дадоха носена топка. Впоследствие съперникът реализира третия си геймбол в мача и след 30:28 изравни резултата в геймовете. Нашите по най-наивния начин изпуснаха победата в тази част от мача. 

Трети гейм: 25:23

Първата точка в третата част е за България след грешка на португалците в атака. Алекс Грозданов обаче после прати топката от сервис в аут. После Нуно Тейшейра от начален удар затрудни максимално посрещането ни и Португалия дръпна с 2:1. После след блокаут поведоха и с 3:1. С голяма доза късмет намалихме за 2:3 след атаката на Соколов. После отново той с мощна бомба направи 3:3. 

С началния си удар звездата ни затрудни португалците и те пратиха топката в аут при атаката - 4:3 за нас. После той заби и мощен ас за 5:3. Мощната серия на Цецо продължи и за 6:3. Сервисът му съсипа посрещането на иберийците и резултатът набъбна до 8:3 за нас. Наша грешка обаче доведе до край на серията при 4:8. С атака през центъра Теодор Тодоров направи 9:4. 

После Еър Теди заби нова бомба и за 10:5. Цецо Соколов игра с пръстите на блокадата и поведохме с 11:5. Грешка на Португалия в атака доведе нещата до 12:5 за нас. Серията ни най-накрая беше спряна с хубава атака на португалците за 6:12. Но Ники Пенчев ги секна веднага за 13:6. Нова атака през центъра и поведохме с 14:6. С доза късмет съперникът намали на 7:14. 

Алекс Грозданов увеличи аванса ни на 15:7, но после Ники Пенчев прати сервиса в мрежата. Това беше 18-и подарен сервис от нашите от началото на мача. А с това доведе и до нова точка за съперника за 9:15. Цецо Соколов сбърка и португалците намалиха на 10:15. Алешандре Ферейра заби ас за 11:15 и върна интригата с пълна сила. 

Поредна наша грешка доведе нещата до нова точка за съперника и той вече изостана само на три зад нас - 12:15. Но Ферейра най-накрая заби сервиса си в мрежата и поведохме с 16:12, отдъхвайки си за малко. После обаче си върнаха точката, след като и ние забихме сервиса в мрежата. 

Португалците продължиха да наказват разсеяната игра на България и намалиха на 14:16. Теодор Тодоров обаче прекъсна тази серия с мощен удар през средата на мрежата за 17:14. Тройната ни блокада обаче беше надиграна и съперникът намали на 15:17. Последва обаче грешка от сервис на "мореплавателите" и поведохме с 18:15. После и блокадата ни проработи за 19:15. 

Последва хубава атака на Португалия за 16:19, но с блокаут Цецо Соколов възстанови аванса ни за 20:16. Но 20-та ни грешка от сервис подари 17-та точка на съперника в гейма. Но португалците не направиха серия, пращайки атаката си в аут - 21:17 за нас. После с блокаут намалиха на 18:21. А с нов блокаут стигнаха и до 19:21. 

Съперниците ни продължиха да са невероятни в защита и да отразяват всеки удар в половината си, за да стигнат чрез нов блокаут до 20:21. Но серията им беше спряна от Цецо Соколов за 22:20 в наша полза. Атака в аут на Ферейра направи резултата 23:20 за България. В следващата си атака португалците имаха огромен късмет и едно минимално докосване по блокадата ни донесе точката за тях - 21:23. 

Ферейра после обаче пресили сервиса си и го прати в аут, за да ни даде три геймбола при 24:21. Първият от тях беше спасен от португалците след добра атака на Марко Ферейра. С ас на Бруно Куня резултатът стана 23:24 и вторият геймбол беше спасен. После обаче Куня прати топката в аут и затворихме пак с много мъка гейма в наша полза за 25:23. 

Четвърти гейм: 25:22 

Първата точка в гейма е за португалците след блокаут при поредната продължителна атака. Тодор Скримов обаче веднага изравни за 1:1 с мощна атака. Отговорът на португалците обаче беше подобаващ и Марко Ферейра също заби мощно в полето ни. Пак Скримов с блокаут направи 2:2. Цецо Соколов прати 21-и наш сервис в аут и Португалия поведе с 3:2, но отговорът на Скримов беше светкавичен за 3:3. 

Първият минипробив в гейма беше за нашите за грешка в полето на португалците и поведохме с 4:3. Марко Ферейра обаче с мощна атака изравни за 4:4. Наша грешка обаче доведе нещата до 4:5, след като Ники Пенчев заби топката в мрежата. Грешка при подреждането ни направи резултата 6:4 за Португалия, а Силвано Пранди получи червен картон. Така резултатът стана 7:4 за иберийците.

Но после намалихме чрез Соколов на 5:7, преди поредната мощна атака през центъра да направи резултата 8:5 за съперника. Марко Ферейра изпълни много слаб начален удар и намалихме на 6:8. После блокадата ни съсипа португалците и наваксахме до 7:8. В крайна сметка доведохме нещата до 9:9. С блокаут Португалия поведе с 10:9. После с нов блокаут дръпнаха с 11:9. Мощна блокада на Соколов и 10:11. 

Португалците впоследствие дръпнаха с 12:10 след нова мощна атака по блокадата ни. Теди Тодоров прати една лесна топка в аут и нещата стават сложни - 10:13. После с хубав сервис си осигуриха контра, за да дръпнат с 14:10. Атака в аут на съперника ни носи точка - 11:14. Цецо Соколов обаче после прати поредния аут от сервис и 11:15. Тодор Скримов намали на 12:15 с хубава атака. 

Нова португалска грешка, като разпределителят им не отигра добре и изоставаме с 13:15. После с много късмет португалците увеличиха аванса си на 16:13. Мощна атака на Соколов и 14:16. След продължителна атака и множество самоотвержени изяви на португалците в защита, в крайна сметка записахме точката за 15:16. Съперникът спря серията ни за 17:15. Марко Ферейра прати сервиса в аут - 16:17. 

Мощна атака на португалците доведе нещата до 18:16, а в случая грешка имаше и на Ники Пенчев. После намалихме до 17:18. Стигнахме до изравняването чрез Цецо Соколов до 18:18. Поведохме 19:18 след атака в аут на съперника. Изпуснахме страхотен шанс, когато Мартин Атанасов прати топката в аут от хубава ситуация - 19:19. После поведохме с 20:19 след блокаут. 

Отново Цецо Соколов вади кестените от огъна и с мощен блокаут прави резултата 21:19 за България. Португалците с перфектна защита намалиха на 20:21. Поредна великолепна игра на португалците в защита доведе нещата до поредно равенство - 21:21. Кой, ако не Цецо Соколов - 22:21 за нас. После мощният му сервис доведе нещата до 23:21 за нас. 

После обаче неговата контраатака от втора линия се оказа неуспешна и резултатът беше намален от португалците на 22:23. Алешандре Ферейра прати сервиса в мрежата и получаваме два мачбола. Тодор Скримов забива ас и след 25:22 печелим мача.