България отново загатна потенциала си, но загуби от домакина Холандия с 1:3 (25:22, 22:25, 20:25, 19:25) мача си от Група 8 на Волейболната лига на нациите при жените в Апелдоорн.

Българските момичета стартираха с настроение и за пореден път взеха аванс над съперник от турнира с най-добрите женски национални отбори, но впоследствие се пречупиха.

Иван Петков поиска важно видеоповторение в началото на първия гейм и вместо 2:4, резултатът стана 3:3 след доказателство, че при българската атака в аут е имал докосване от блокада. От 4:5 за Холандия българските момичета направиха отлична серия, в която взеха и превес в гейма. Пусната топка от Паскова, добър сервис от Гергана Димитрова и атака на Мира Тодорова и грешка на съперника обърнаха резултата до 7:5. Първото техническо прекъсване дойде при аванс от 8:6. Хитро отиграване от Лора Китипова при 9:7 увеличи преднината ни до 3 точки, последва отлична игра в защита и завършване от Паскова за 11:7.  Блокаут след атака на Данчева, нов успех на Паскова и директна точка след начален удар на Нася Димитрова доведоха до 5 точки преднина при 14:11, а второто техническо прекъсване дойде при 16:11. Най-голямата разлика в гейма стигна 6 точки при 19:13. С добър сервис на Лутикхаус и последвали нейни добри включвания в атака холандките намалиха до 19:17, като в рамките на тези загубени 4 точки Иван Петков взе две прекъсвания. Успешен български блок спря серията и България поведе 20:17. Поредица от добри изяви на Гергана Димитрова и финална точка в гейма след атака на Мира Тодорова доведоха до 25:22 и 1:0 за България.

Холандките дръпнаха с две точки в началото на втория гейм, но България постепенно овладя ситуацията и техническото прекъсване дойде при 8:7 за момичетата на Иван Петков. След 9:9, дошло с отлична атака по правата на Паскова, последва спад в българската игра. Холандия дръпна с 4 точки за 15:11 и второто техническо прекъсване дойде при 16:12 за домакините. България показа голямо желание за обрат. Блокаут след атака на появилата се в игра Симона Димитрова и грешка на Утихаус намалиха аванса на Холандия до две точки. При 14:17 Паскова посрещна и след това завърши. Чудесна работа на Нася Димитрова направи разликата само точка - 16:17. Холандия измъкна следващата точка, за да поведе отново с две. Великолепно посрещане на Жана Тодорова и ново добро отиграване на Нася Димитрова доведе до точка за 17:18. В следващото разиграване "лалетата" отново имаха шанс, което се оказа и ключово за развръзката, защото бе последвано от нови три точки за Холандия и 17:22. Три поредни български точки се оказаха недостатъчни за чудо и домакините затвориха частта с 25:22 и изравниха геймовете.

Третата част започна ужасяващо за България - първото техническо прекъсване дойде при 8:0 за Холандия, а след 0:9 записахме първите си две точки в гейма - втората и дебютна за появилата се в игра Кривошийска. България се съвзе и от 3:12 стопи аванса на Холандия до 5 точки и 7:12 след точки на Мира Тодорова, добре насочен сервис от Данчева и грешка на Лутикхаус, блокаут при атака на Гергана Димитрова и успешна блокада на Мира Тодорова.  Второто техническо прекъсване дойде при 6 точки аванс за домакините. Те реализираха още три безответни и дръпнаха с 9 за 19:10. Тогава последва отлична българска серия от 7 поредни точки. Успешна атака и блокаут при нападение на Чаушева, блок на Кривошийска и аут на Лутикхаус помогнаха преднината на Холандия да бъде стопена само до 2 точки. България имаше шанс и за осма поредна точка, но пусната топка прекъсна серията ни - 17:20. Аут на Чаушева и измъкнато разиграване от над половин минута добавиха още две точки към актива на домакините и Холандия излезе от кризата - 17:22. България най-после спечели дълго разиграване за 18:22, но вече бе късно и холандките спечелиха частта с 25:20. Така обърнаха резултата до 2:1 гейма в своя полза.

Холандия поведе 4:2 в четвъртия гейм, след което последваха пусната топка от Китипова, пайп на Гергана Димитрова и и блокада на Чаушева за обрат до 5:4. Неуспех в нападение на Чаушева, спасена топка и успешна атака на Яспер през блокадата доведе до 5:5. Китипова направи още едно хитро пускане, този път с две ръце. При 7:6 за България обаче две български атаки бяха спряни с блоада и Холандия поведе с точка при първото техническо прекъсване. 3 поредни грешки на България от начален удар и ас на Майерс дадоха преимуществото на домакините. Гергана Димитрова ни остави в играта с поредно интелигентно отиграване, но след това късметът отново покри холандките и наглед невъзможна топка някак премина в българското поле - и вместо разликата да стане една, набъбна до 3 точки. При второто техническо прекъсване Холандия поведе 16:12. Лора Китипова реализира трета точка с пусната топка в гейма. Домакините обаче записаха три поредни и дръпнаха 19:13. Българките се доближиха на 4 точки при 17:21 и при 19:23, но вдъхновена от публиката в залата атака на Яспер подсигури пет мачбола за домакините. "Лалетата" се възползваха още от първия и с 25:19 взеха гейма и мача.

Най-резултатна в мача бе Яспер с 22 точки пред Лутикхаус с 19. Гергана Димитрова бе трета по точки и най-резултатна за България с 16, а втора по резултатност за родните националки бе Мира Тодорова с 9.

Ден по-рано на старта на втората седмица от Лигата на нациите България поведе и на силния тим на Полша, игра на ниво в началото на следващите геймове, но бе отчаян от 41 точки на Смажек и загуби 1:3. През първата седмица в Русе българските момичета изпуснаха Белгия след преднина от 2:0 гейма. Взеха и гейм на шестите от последното световно първенство момичета от Япония, като пропиляха възможности за успех и срещу азиатките.

В шестия си мач от Лигата на нациите и последен трети в Апелдоорн България среща Бразилия в четвъртък (30 май) от 20,30 часа.

В другия мач от групата за деня Полша надви Бразилия с 3:2.