Националният ни отбор постигна бърза победа над Куба с 3:0 (25-23, 25-22, 25-18) в директен сблъсък за деветата позиция на Световното първенство за мъже под 17 години. Шампионатът се провежда в София (24-31 август) в залите "Левски София" и "Христо Ботев", а с нашата среща бе даден старт на програмата от последния ден.

"Трикольорите" завършипа първенството с две загуби и пет победи. Във втората осмица на шампионата „трикольорите" нямат загубен гейм. Записахме чисти победи над Куба и Мексико, както и служебно 3:0 срещу тима на Узбекистан, който не се яви на първенството.

След доброто представяне в плейофа срещу мексиканците днес в титулярния състав започна Петър Господарски. Това бе единствената промяна на Теодор Богданов и щаба му.

Двубоят в зала "Левски София" започна малко по-добре за кубинците, които минимално водеха до средата на частта. След серия от три поредни точки преднината им стана 4 т. (15:19). Нашите момчета не сломиха дух и се бореха за всяка точка. Успяхме да изравним при 23:23, а с финална серия от три поредни точки и да вземат първия гейм.

Съвсем различно протече вторият гейм, в който поведохме ударно със 7:3, но допуснахме кубинците да се върнат със серия от 4 техни точки. Последва игра с размени на водачеството. Силите на полето бяха изравнени почти до края на гейма. Равенството се запази до 20:20, но селекцията на Богданов показа по-добра концентрация и игра в края.

Ас на Петков и успешна тройна блокада - България поведе с 4:0 в третия гейм. Щабът на Куба взе прекъсване. Танев продължи с отличната си игра и направи блок за 6:1. След още един ас на Петков и сериозен аванс от 7 точки (15:8), съперникът отново използва таймаут. Напътствията на кубинския щаб не помогнаха, а с отлична игра на блокада и по-добър сервис затворихме мача. Финалната точка дойде след грешка на съперника в атака – 25:18.

Българските национали реализираха 15 точки на блокада и 8 т. на начален удар. Кубинците се представиха по-добре в атака и на посрещане, но направиха много повече грешки от нас (22 срещу 14). Даниел Танев бе най-резултатен днес с 13 точки, Александър Добрев и Еван Георгиев добавиха по 10 т. С по 5 точки от блокада се отчетоха Георгиев и Николай Миховски. 4 точки на сервис имаше Петко Петков.