Първенство за момичета и момчета до 10 години носещо името „Скаут лига” да има този сезон, реши ръководството на Българска федерация волейбол.

Ще бъдат проведени турнири в 6-те региона на страната, като победителите ще участват във финали, които ще са на 29 и 30 май за момичетата и 5 и 6 юни за момчетата.

Само преди няколко години бяха въведени фестивали по миниволейбол за подрастващи до 12 и до 13 години, което се оказа изключително успешно начинание. Правилата са - височина на мрежата 180 см, игрището да бъде с размери 6 на 6 метра, да се играе два от три гейма до 15 точки и да не бъдат свирени носена топка, двоен удар и докосване на мрежата.

„Това начинание е много полезно и добро за нашия спорт. С въвеждането на фестивалите за децата до 12 и 13 години се видя, че има изключителен интерес не само сред клубовете, но и сред училищата. Това ни накара да свалим границата, за да дадем възможност на повече момчета и момичета да се докоснат до магията на волейбола. Това е и причината да създадем тази Скаут лига. Максимално сме облекчили правилата и по този начин разширяваме волейболната пирамида. Много е важно, да хващаме децата от най-ранна възраст, за да популяризираме този спорт. В Италия например, има „Бейби лига”, което ще е следващото ни начинание. Там са още по-малки дечица, които правят първи стъпки във волейбола. Убедена съм, че това ще носи допълнително удовлетворение на треньори и деца, защото реално те ще се наслаждават от самата игра волейбол и няма да търсят класирания на всяка цена”, коментира за официалния сайт на централата volleyball.bg вицепрезидентът на БФВ и председател на Постоянна комисия за детско-юношески волейбол Верка Николова.