Марчело Абонданца бе официално представен като старши треньор на женския ни национален отбор по волейбол за жени. Генералният секретар на БФВ Станислав Николов обяви, че италианецът има двугодишен договор с България за 2012 и 2013 година и, че „финансовите параметри са задоволителни за двете страни”.

“Целите ми са високи. Имам големи надежди от този млад тим. Отборът има затруднения във всички аспекти, но с много работа целта ми е да станем основно действащо лице в Европа”, каза на въпрос на Гонг новият селекционер на волейболистките ни. “Нищо не знам за случилото се с тима през лятото, но и не ме интересува. Намерих един объркан като техника колектив”, не скри още Абонданца. Той на шега коментира и играта Елица Василева, която имаше основен принос клубният му тим Вила Кортезе за загуби финала на италианското първенство: „Много съм ядосан на Ели, не знам дали ще я пусна да играе!”.

В щаба на Абонданца влизат Димо Тонев като генерален мениджър, Валентин Помаков - мениджър, Иван Петров от Марица (Пловдив) като български помощник, италиански физиотерапевт и статистик.

Абонданца: Има объркване в тактиката, но целите ми са високи

източник: Gong.bg, Инес Павлова

На първата си среща с българските медии Марчело Абонданца каза още:

„Винаги си поставям много високи цели, но сега виждам един отбор затруднен във всички аспекти. След много сериозна работа може да си поставим цел българския национален отбор да бъде основно действащо лице в Европа.

За мен е чест да бъда треньор на женския национален отбор на България. Този отбор има голям потенциал за развитие. Имам големи надежди и очаквания за този млад отбор, които след много работа ще израстване. Направих само две тренировки.

Винаги излизам на полето с идеята да побеждавам. Ние ще отидем в Баку и ще се опитаме да спечелим тази предолимпийска квалификация въпреки класата на Азербайджан и Чехия.

Кое момиче ще бъде капитан на тима все още не е обсъждано.

За мен е важно, че когато идва един нов треньор, той трябва да започне от нула и да започне един нов път. Разбира се, само за тези две тренировки е рано да се каже, но намерих един отбор, който изпълняваше всичко, което поисках. Повече време ще е нужно да се опознаем по-добре, но първите ми впечатления са позитивни.”

Абонданца: Има объркване в тактиката, но целите ми са високи

източник: Gong.bg, Инес Павлова