Най-добрата ни ракета при мъжете Григор Димитров стартира успешно в престижния Мастърс в Мадрид, като победи играещия с уайлд кард Пабло Карено Буста. Хасковлията демонстрира далеч повече опит от 60-ия в света испанец и заслужено продължи напред след успех с 6:2, 6:4.

Досега двамата са бяха срещали веднъж преди днешния им сблъсък. Това се случи през 2010 година, когато Григор спечели с 6:4, 6:1. Следващият съперник на българина в испанската столица е румънецът Мариуш Копил.

Григор беше тенисистът, който откри срещата със свой сервис, но трудно напипа ритъма си. Той допусна множество грешки, като игра без първи начален удар и това помогна на съперника му да поведе с пробив за 1:0. Още в следващия обаче Димитров загатна за разликата в класите между двамата и бързо възстанови равенството.

Испанецът опита да праща повече топки към бекхенда на Григор, който обаче умело променяше темпото на разиграване. Изключителна работа свършиха няколко брилянтно изпълнени къси топки, за които Буста не намери отговор. Логично Григор успя да вземе четири поредни гейма, преди резултатът да стане 5:2. Поставеният под номер 10 в схемата на турнира българин успя да реализира и трети пробив в осмия гейм, като затвори сета от втори опит.

Следващата част предложи доста по-равностойна игра. Испанецът донякъде се настрои към играта на Димитров, който пък от своя страна пробва няколко ефектни удара. Буста значително подобри сервиса си и така се измъкна от не една и две трудни ситуации. В крайна сметка при 5:4 за Гришо напрежението дойде в повече за представителя на домакините. Две сгрешени топки дадоха преднина от 0:30 за Димитров, който още при първата удобна възможност затвори и мача.

Класирането за втори кръг му носи 45 точки за световната ранглиста, но хасковлията има да защитава 90 заради достигането до третия кръг през 2013-а.