Когато играете спортен мач в училище, знаете, че ще дойде време за звънеца и всичко приключва. Но понякога в спорта нещата могат да отнемат много, много, по-дълго време! Победата на Новак Джокович над Рафаел Надал на Откритото първенство на Австралия отне почти шест часа, което го направи най-дългият финал на Големия шлем досега!

Но всъщност това е доста кратко в сравнение с някои други епични спортни срещи.

5. Бейзбол - Pawtucket Red Sox срещу Rochester Red Wings (1981)
Най-дългият бейзболен мач досега продължи повече от осем часа. Бива спрян в 4 часа сутринта, след като публиката намалява от 1740 души до едва 19. Два месеца по-късно, мачът рестартира и приключва с победа за Pawtucket Red Sox след само 18 минути игра!

4. Тенис – Джон Иснър срещу Никола Маю (2010)
Сблъсъкът от първия кръг между Джон Иснър от САЩ и Никола Маю от Франция на Уимбълдън 2010 г. влезе в историята на тениса като най-дългия мач досега! Играта продължи повече от 11 часа в продължение на три дни. Накрая Иснър го спечели със 70-68 във финалния сет. И двамата играчи получиха специални награди за своето епично постижение.

3. Снукър - Тейлър срещу Дейвис (1985)
Финалът на Световното първенство по снукър от 1985 г. между Денис Тейлър и Стив Дейвис е може би най-известният снукър мач. Той продължи почти 15 часа преди Тейлър да достигне до знаменитата победа. Дейвис спечели всеки фрейм в първата сесия, но Тейлър бе решен да обърне резултата и да спечели мача, както и стана. Той успя да го стори с прецизен удар на последната топка в последния фрейм, запечатвайки единствената си световна титла.

2. Крикет - Англия срещу Южна Африка (1939 г.)
Мачът по крикет между Англия и Южна Африка през 1939 г. се играе 10 дни, като през това време са отбелязани 1 981 ръна! Играта завършва наравно, защото англичаните трябва да се качат на заминаващият към Великобритания кораб, за който имат билети.

1. Шах - Каспаров срещу Карпов (1984)
Световното първенство по шах между Гари Каспаров и Анатолий Карпов през 1984 г. продължи пет месеца. След 40 равенства в крайна сметка се е наложило да спрат по здравословни причини. Каспаров печели реванша през 1985 година.

Източник: https://www.bbc.co.uk/newsround/16794814