Мастърсът в Рим започна още в неделя, но един турнир сякаш не е стартирал наистина, докато не видим в действие най-големите на корта. А именно това ще се случи в сряда, когато "Форо Италико" ще приеме първите двубои на "свещеното трио" - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович.

Италианските фенове нямат търпение отново да видят Маестрото, който не е участвал във "вечния град" от 2016 година насам. Всъщност предварителният план за завръщането на швейцареца на клей включваше само участие в Мадрид и на Ролан Гарос. Успешният старт в Испания и достигнатият четвъртфинал явно е променил плановете му, което е прекрасна новина и за тези, които ще гледаме турнира по телевизионните екрани.

Първият двубой на Федерер, който е срещу португалеца Жоао Соуса, е в сряда от 12 часа българско време и открива програмата на корт "Чентрале".

А на него мъжката програма е направо мечтана. Защото вторият двубой е на настоящия шампион Рафа Надал, който стартира срещу французина Жереми Шарди. Началото на сезона на клей за Матадора определено не е това, което очаквахме като за първи път на практика от самото начало на кариерата му до средата на май той все още няма титла. В Монте Карло, Барселона и Мадрид Надал неизменно отпадаше на полуфинал.

В същото време през миналата седмица Джокович победи Стефанос Циципас на финала в Мадрид и по този начин изравни Надал на върха по отношение на Мастърс титли - 33. Така в Рим двамата си дават пряка битка за едноличното лидерство.

Сърбинът е четирикратен шампион в Рим, а сега стартира срещу канадския талант Денис Шаповалов. Мачът ще е във вечерната сесия, не преди 20:30 часа.

Иначе голямата новина от вчерашния ден бе отпадането на миналогодишния финалист Александър Зверев, който продължава да има много тежък сезон.

На обратния полюс пък е шампионът от Барселона Доминик Тийм, който и в Рим е сред големите фаворити. Той започва в сряда с мач срещу Фернандо Вердаско.

А може би най-интересният сблъсък за деня е този между седмият в схемата Хуан Мартин дел Потро и Давид Гофен. Кулата от Тандил за поредна година има проблеми с травма и турнирът в Рим на практика е едва третият му за сезона. Гофен пък започва да намира себе си, което доказа с победата си над Стан Вавринка.

Иначе ако погледнем малко по-напред в жребия, то може да очакваме изключително четвъртфинали. Защото там може да видим мачове като Надал - Тийм, Федерер - Циципас и Джокович - Дел Потро.

Но изненадите дебнат от всеки ъгъл, така че не пропускайте нито една минута от турнира в Рим, който се излъчва всеки ден по Max Sport 1.