Първата ракета на българския тенис Григор Димитров записа поражение в първия си мач при новия си треньор Радек Щепанек. Българинът се бори мъжки, но отпадна в първия кръг на тенис турнира от сериите Мастърс в Рим (Италия). Гришо бе надвит с 4:6, 7:6(5), 3:6 от Ян-Ленард Щруф.

Така германецът изравни баланса в сблъсъците с българина. Вече и двамата имат по две победи на сметката си.

Григор не бе напълно концентриран във първия сет. Тенисистът ни допусна два пробива. Между тях успя да върне един, но това не повлия на доброто представяне на Щруф в тази част и той поведе след 6:4.

Хасковлията показа коренно различно лице във втория сет. Той поведе, а в края на немският му опонент изравни (6:6) и така се стигна до решаващ тайбрек. В него Гришо затвърди добрите впечатления, като направи минипробив за 4:2. В последствие пред него се разкриха три възможности да затвори сета, които обаче не оползотвори. При своя сервис обаче Димитров приключи с успех и изравни резултата – 7:6 (5).

Нашият представите започна уверено в третия сет. Той направи ранен пробив в първия гейм, а в последствие затвърди преднината си. Гришо изгуби подаването си в шестия гейм и така германецът изравни. Получил психическо предимство, Щруф излезе напред в резултата след седмия гейм, което се случи за първи път в сета, а в последствие реализира още един пробив преди да затвори мача след 6:3.

Припомняме, че в началото на седмицата Димитров напусна турнира и на двойки. 

Развитието на мача: 

3:6 Щрум спечели подаването си в следващата част и така затвори мача. 

3:5 ПРОБИВ! Силен осми гейм за Щруф. Пред него се разкриха две възможности за пробив, като той затвори частта при втората. 

3:4 Получил психологически предимство, Щруф спечели подаването си в седмия гейм и за първи път в третия сет взе лидерството. 

3:3 ПРОБИВ! Григор спаси веднъж подаването си в шестия гейм, но при втората възможност за пробив на Щруг, първата ни ракета сбърка на бекхенд и така германецът изравни.  

3:2 Димитров можеше да направи пробив, но Щруф успя да спаси подаването си. 

3:1 Бърз гейм на нула за Григор Димитров. 

2:0 Гришо затвърди пробива си във втория гейм, като спечели без особени проблеми подаването си на нула. 

1:0 ПРОБИВ! Страхотно начало на третия сет за Григор Димитров. Българинът реализира ранен пробив след много оспорван първи гейм. Гришо имаше три шанса да затвори частта, но Щруф все успяваше да спаси подаването си. Германецът прати една къса топка в полето на Григор, който със сетни сили и чудесен бекхенд успя да отиграе и така да поведе в резултата.  

Трети сет 

7:6 (5) В тайбрека концентрацията на Димитров бе на ниво. Гришо направи минипробив и поведе с 4:2. Преднината на Димитров стана 6:3. Българинът имаше три възможности да затвори сета, в които не успя, като в едната ситуация допусна грешка на бекхенд. При четвъртия шанс Първата ракета на България обаче не сгреши.

6:6 Германецът започна уверено в 12-ия гейм и поведе с 40:0, преди да затвори частта и да си осигури тайбрек.

6:5 Димитров спаси две точки за пробив, след което отново излезе напред. 

5:4 Много добър гейм за Димитров, изпълнен с хубави разигравания. Щруф поведе (15:0), но след като изравни, българинът установи контрол и затвори частта.

4:3 След като Щруф изравни резултата в геймовете в шестата част, Димитров отново излезе напред в седмата част. 

3:2 Бърз гейм на нула за Димитров. 

2:2 Много оспорван гейм. Гришо изоставаше с 0:30, но изравни. В последствие Димитров поведе с 40:30 и бе на път да пробие Щруф, който обаче спаси подаването си, а в последствие и изравни резултата. 

2:1 След като Щруф взе гейм на 0, Гришо "плати със същата монета" и отново излезе напред в резултата. 

1:0  Димитров започна добре и поведе в началото на втория сет. 

Втори сет

4:6 СЕТ ЗА ЩРУФ! Григор Димитров загуби първия сет. Германският му опонент поведе с 40:15 и пред него се разкри възможност да затвори сета. Щруф не успя да се възползва, но при втората си възможност бе безупречен. 

4:5 ПРОБИВ! След като изравни резултата в осмия гейм, Щруф затвърди добрата си игра в деветия гейм. Грешка на бекхенд на Гришо направи резултата 0:40, а пред Щруф се разкри възможност за точка за пробив. Димитров я спаси, но при втория си шанс германецът не сгреши и отново излезе напред. 

4:3 Димитров на два пъти спаси подаването си в седмия гейм, втория път с ас. Така Гришо за първои път излиза напред в резултата. 

3:3 ПРОБИВ! Григор върна пробива на съперника си. Българинът започна добре и поведе, резултатът стана 30:30, като Гришо имаше точка за пробив, от която се възползва максимално. 

2:3 Димитров поведе с 30:0 в петата част, а в последствие направи 40:15 и затвори гейма. 

1:3 Бърз гейм на нула за Щруф.

1:2 Димитров показа добра концентрация, в третия гейм и спечели подаването си.  

0:2 Щруф затвърди пробива си, като спечели и втория гейм. 

0:1 ПРОБИВ! Григор Димитров допусна ранен пробив. Двойна грешка на Гришо направи резултата 30:30. След това изкара две топки в аут и така загуби подаването си.

Първи сет