След 76 години чакане британски тенисист отново спечели турнир от Големия шлем, след като Анди Мъри би на финала на US Open сърбина Новак Джокович със 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.

Сблъсъкът в Ню Йорк продължи почти 5 часа, а олимпийският шампион от Лондон 2012 Мъри показа по-здрава психика и триумфира в маратонския двубой срещу Ноле.

Това бе втори финал на Откритото първенство по тенис на САЩ за шотландеца след 2008 година, когато той загуби от Роджър Федерер от Швейцария.

Анди Мъри е първият тенисист от Великобритания, който печели титлата в надпревара от Големия шлем от 1936 година насам, когато легендарният Фред Пери триумфира на Уимбълдън.

Финалът на Откритото първенство на САЩ при мъжете бе отложен с един ден поради дъжд за пета поредна година. Двубоят между Мъри и Джокович продължи четири часа и 54 минути и е вторият най-дълго продължил финал. Най-маратонският финален мач на Ю Ес Оупън е между настоящия треньор на Мъри - Иван Лендъл и Матс Виландер през 1988 година, продължил само минута повече и спечелен от Виландер.

„Това беше изключително тежък мач, но се чувствам страхотно накрая. "Облекчен" е вероятно най-точната дума, с която мога да опиша как се чувствам сега“, коментира шампионът Анди Мъри.

Двубоят между Мъри и Джокович премина през невероятни обрати и бе съпътстван от силен вятър, което затрудни максимално и двамата претенденти.

Първият сет бе най-оспорван и продължи близо час и половина, като в крайна сметка след тайбрек надделя Мъри, който приключи частта с 12:10 при шестия си сетбол. Мъри започна изключително във втория сет и набързо поведе с 4:0. След това Джокович демонстрира характер и успя да изравни за 5:5. Необяснимо, сърбинът допусна срив точно в този решителен момент и след серия от непредизвикани грешки загуби и втория сет с 5:7.

Джокович обаче успя да се концентрира и в следващите два сета показа най-доброто от себе си. Сърбинът спечели третия сет без проблеми с 6:2, а в четвъртия запази темпото и затвори с 6:3.

В решителния пети сет Мъри спечели психологическо предимство, като поведе с 3:0. Последва пробив за Джокович и резултатът бе намален на 2:3. В самия край обаче британецът показа по-добра физическа издържливост, докато Джокович се умори и дори получи схващания, довели до намесата на лекаря. След подновяването на играта Мъри уверено довърши започнатото и след близо пет часа се поздрави с победата.

Така Анди Мъри стана първият тенисист, спечелил олимпийската титла и Откритото първенство на САЩ в един сезон.

Победата в Ню Йорк изкачва Мъри на трето място в световната ранглиста, докато Новак Джокович запазва втората си позиция. Номер едно продължава да бъде Федерер, а Рафа Надал, който пропусна US Open 2012 заради травма, се смъкна на четвърто място.