Погледите на тенис феновете у нас през тази седмица са насочени към Стокхолм, където участва Григор Димитров. Шведската столица обаче не е единствената тенис арена за качествени мъжки двубои през тези 7 дни.

Играят се още два турнира от сериите АТП 250 - в Москва и Антверпен. Те също заслужават внимание и ако не с друго, то с развитието на тенисистите, които могат по някакъв начин да застрашат Димитров в годишната класация, определяща участниците на финалния Мастърс на осемте най-добри.

Добрата новина дойде от Москва, където единственият опасен бе първият поставен Пабло Кареньо Буста. Той обаче отпадна след 3:6, 3:6 от Даниил Медведев. Затова насочваме погледи към Антверпен, където участието си продължава този, който поне по точки има най-големи шансове да изпревари българина - Давид Гофен. Белгиецът е под №1 на домашния си турнир и логично е считан за фаворит за трофея. В последните седмици той спечели титлите в Шънджън и Токио, които много бързо го вкара в битката за Лондон.

В Антверпен той вече записа един солиден успех над големия талант Франсис Тиафо в два сета, а сега го очаква нова битка с нахъсан младок в лицето на Стефанос Циципас. Гръцкият тенисист е на първия си четвъртфинал, а на свой ред също има какво да гони - класиране на Мастърса на най-добрите млади състезатели.

В последния четвъртфинал пък се изправят двама страхотни играчи от основната линия - Диего Шварцман срещу Давид Ферер.

Да обърнем обаче внимание и на първите два четвъртфинала, които ще бъдат излъчвани по Mtel Sport 1 след 15 часа.

В първия се изправят двама тенисисти, които малко хора очакваха на този етап - португалеца Жоао Соуса и другия белгиец в топ 8 Рубен Бемелманс. Те може и да са изненадващи, но през тази седмица вършат работата си отлично. Бемелманс отстрани не кой да е, а австралийската звезда Ник Кириос докато Соуса записа победи над тежки съперници като Беноа Пер и Серхий Стаховски. Преди турнира и двамата бяха в лоша форма, но сега имат шанс да постигнат голям успех. Всъщност, за Бемелманс победата би значела първи полуфинал на ниво АТП в третия му четвъртфинал. Соуса има далеч по-големи успехи, но преди този турнир имаше 9 загуби в последните си 10 мача. Интересен факт е, че Бемелманс е спечелил единственият им АТП мач, който се игра отново на хард на закрито в Монпелие през миналата година.

След техния двубой идва ред и на френското дерби между Жо-Вилфрид Цонга и Жулиен Бенето. На хартия големият фаворит е Цонга, но дали това е така? Вярно е, че световният №17 спечели три титли през сезона, но това се случи в първата му половина, която определено бе по-добра за него. В последните месеци има доста отпадания от по-непретенциозни съперници, а контузиите в коляното също не помагат. Цонга стартира с успех в два сета над сънародника си Кени Дьо Шапе, но Бенето определено е по-тежко препятстие.

35-годишният ветеран търси своя първи полуфинал от 2014 насам, а напоследък показа, че е в добро състояние. В Антверпен вече записа победи над Николоз Басилашвили и Хенри Лааксонен. Самочувствие на Бенето може да дава и статистиката от преките двубои с Цонга. Двамата са се изправяли цели 10 пъти като са си разделили по 5 победи. На хард на закрито, каквато е настилката в "Лото Арена", Бенето има и предимство от 3:1 победи.

Какво ще стане в тези два интересни мача ще видим по Mtel Sport 1, където ще бъдат излъчени и полуфиналите в събота, и финала в неделя.