Мнозина специалисти и наблюдатели определят Роджър Федерер за най-великия тенисист в историята. И докато тази преценка може да е донякъде субективна, то цифрите никога не лъжат и са най-безпристрастният показател. 

Затова от Gong.bg решихме да ви предложим малко статистика, свързана с кариерата на Маестрото, който в Бризбейн тази сутрин спечели своята победа номер 1000 в кариерата си. Досега само двама са правили това - Джими Конърс и Иван Лендъл. 

15 - толкова са поредните години, в които Федерер е печелил поне една титла за календарните 12 месеца. При това, през 2015 г. той влезе в това постижение още на 11 януари. По този показател швейцарецът вече е недостижим на върха, като вече изпревари Иван Лендъл, който е печелил поне по един трофей в продължение на 14 години. От действащите тенисисти Рафаел Надал е по петите на Маестрото, като той има трофеи в 11 поредни години. 

58 - толкова са титлите на Федерер на твърда настилка, каквато беше и тази в Бризбейн. Никой друг тенисист дори не е близо до Маестрото по този показател. Втори е Джими Конърс с 49, а от действащите тенисисти най-близо е Новак Джокович с 37. 

62 - толкова трофея вече има швейцарецът на сметката си на открито. Благодарение на успеха си в Бризбейн той се изравни по този показател с Рафаел Надал. Испанецът обаче почти не е печелил на закрито и затова изостава с почти 20 титли от големия си опонент. 

83 - толкова са титлите на Федерер в кариерата му досега. И по този показател е трети в историята, като преди него са отново само Конърс и Лендъл. Американецът има 109 трофея, докато етническият чех е с 94. Ако продължава в същото темпо, Маестрото може да задмине поне Лендъл. 

125 - толкова са финалите, на които гениалният швейцарец е участвал в кариерата си. И отново, единствените с повече решителни битки за титлата са Конърс и Лендъл. Първият е със 164, докато вторият - със 146. Но в процентно отношение на спечелените финали Федерер е пред тях.