Голямата изненада в Маями е факт. След отказването на Роджър Федерер преди мача с Хуан Мартин дел Потро, сега и другият голям швейцарец в турнира е аут. Четвъртият в схемата Стан Вавринка беше елиминиран във втория кръг. В първия си мач в Мастърса той загуби от 51-ия в света руснак Андрей Кузнецов с 4:6 и 3:6.

Вавринка, който е победител на Ролан Гарос през 2015 година, не успя да се класира за осминафиналите и през миналата седмица на турнира в Индиън Уелс и продължава с колебливите изяви напоследък. 

Не такива проблеми имаше Кей Нишикори, 6-ти в световната ранглиста. Японецът се класира за третия кръг, побеждавайки французина Пиер-Юг Ербер с 6:2 и 7:6 /7-4/. Той спечели първия сет само за 29 минути, но опонентът му, 107-ми в световната ранглиста, доминираше във втория.

Ербер поведе с 3:1, след това сервираше за сет при 5:3, но в крайна сметка Нишикори спечели и втория сет, и мача за 1 час и 29 минути игра.

Също в среща от втория кръг Милош Раонич победи Денис Кудла /САЩ/ със 7:6 /7-4/ и 6:4. В други мачове Александър Долгополов /Украйна/ победи Андреас Сепи /Италия/ с 6:4 и 6:4, а Джак Сок /САЩ/ спечели срещу Серхий Стаховски с 6:2,3:2 и отказване на украинския тенисист.